The Lion King

0

Den Helder – Regisseur Jon Favreau bracht drie jaar geleden The Jungle Book met computeranimatie in een heel nieuw jasje naar het witte doek. Een enorm succes, want de kritieken waren lovend, de film won meerdere prijzen en de productie van 175 miljoen dollar bracht bijna het vijfvoudige op. Heel fijn dus dat deze kundige regisseur nu The Lion King uitbrengt, met de technische middelen die steeds voortschrijden in verbetering. De trailer was al om van te smullen.

De muzikale opening van de film, Circle of Life, is gelijk goed voor een adembenemend schouwspel. Het is zomer, de haren staan overeind en we zijn voorzien van kippenvel! Ongeveer alles wat leeft op de Afrikaanse savanne komt naar de leeuwenrots van hun koning. Mufasa (Jones) en Sarabi (Woodart) hebben een welpje, die door de mandril Rafiki (Kani) aan het volk wordt getoond na de doop. Het is een aandoenlijk schatje.

De jonge Simba (McCrary / Glover) heeft veel lol met Nala ((Wright Joseph / Beyoncé) en wil soms over zijn grenzen gaan. De bijdehante vogel Zazu (Oliver) hoort ze in de gaten te houden, maar Simba’s ‘hoe dumpen we die dodo’ truc heeft succes. De welpjes verdwalen en komen in een roedel hyena’s terecht, die een lekker leeuwenboutje niet graag afslaan. Mufasa redt ze op het nippertje van de klapperende kaken!

Verbannen
Het leven is verder goed in leeuwenland tot Scar (Eliofor), de broer van Mufasa, dit om zeep helpt en de macht grijpt. Simba wordt verbannen en moet zonder zijn familie en vrienden zien te overleven. Gelukkig kruist hij het pad van wrattenzwijn Pumbaa (Rogen) en diens maatje Timon (Eichner), een sympathiek stokstaartje. Hakuna Matata, geen zorgen, is hun lijfspreuk en ze nemen Simba mee naar het gebied waar zij in vrede leven. Dat zou voor Simba het Happy einde van de film kunnen zijn, maar dat loopt toch allemaal wat anders…

Het is onbeschrijflijk wat een fantastische flora en fauna er uit de computer getoverd kan worden. Zoals de dieren eruit zien, maar ook hoe ze kijken en de hele mimiek van hun kop. De jonge welpjes zijn vertederend, vooral Simba die maar blijft pogen kevers en vlinders te vangen. Zelden zagen we naast Jungle Book zulke prachtige beeldvorming op het doek.

Levenslessen
“Een ander kijkt naar wat hij kan nemen, maar een koning kijkt naar wat hij kan geven” is één van de wijze spreuken van Mustafa. Hij geeft, in de korte tijd die ze hebben, de jonge Simba levenslessen mee. De koning van het dierenrijk geeft zelfs toe ook angst te kennen, maar grossiert in wijsheden om goed te kunnen regeren. En vooral trots te zijn op wie je bent.

Deze remake is het waard om gezien te worden. Wij zagen de Engelstalige 3-D versie, maar er is ook een nagesynchroniseerde Nederlandstalige versie. Daarnaast kun je met of zonder bril, de gewone versie of 3-Dimensionaal, waar wij tevreden over waren. Oftewel Hakuna Matata, zorgeloos genieten van een virtueel Afrikaans sprookje. Let wel op de Kijkwijzer, de film is vanaf 9 jaar gekeurd.

Regie: Jon Favreau
Met de stemmen van: Donald Glover, James Earl Jones, Chiwetel Ejiofor, Beyoncé, John Oliver, Seth Rogen, Billy Eichner, Alfre Woodart, John Kani, JD McCrary, Shahadi Wright Joseph
Kijkwijzer: 9 jaar