The Wolf’s Call

1

Den Helder is een marinestad en de meeste inwoners zijn bekend met het fenomeen onderzeeboten. Er zijn er nog een aantal in gebruik bij Defensie en naast het Marinemuseum ligt er zelfs eentje op het droge! De Tonijn is de enige onderzeeboot in Nederland die toegankelijk is voor het publiek. Een film uit de categorie actie/thriller is dus zeker interessant en de Franse film Le Chant du Loup laat zien hoe het er aan toe kan gaan aan boord van zo’n schip.

Volgens Aristoteles zijn er drie soorten mannen: levende, dode en zij die op zee zijn! Een bijzondere redenering van de wijsgeer, die weergeeft dat het zeevarend volk wel een aparte categorie is. De film start met dit gegeven en het verblijf van een onderzeeboot voor de Syrische kust. Aan land zijn commando’s die op het punt staan terug te keren naar die boot.

Aan boord is het druk en temidden van al die hectiek zit Chanteraide (Civil) met zijn koptelefoon muisstil te luisteren. De man beschikt over een uitzonderlijk gehoor en is in staat geluiden onder water, zowel van schepen als ook dierlijk leven, te identificeren. Een belangrijk wapen in de strijd, maar ook een buitengewoon verantwoordelijke job, want het lot van de hele bemanning ligt in de handen van één man. Het gouden oor!

Nucleair
“De roep van de wolf” geeft aan dat de onderzeeër is ontdekt en dat geeft de nodige stress. De bazen aan boord, Grandchamp (Kateb) en D’Orsi (Sy), weten het schip veilig terug te brengen naar de thuishaven. Ze hebben echter wel wat uit te leggen aan de hogere legerleiding en dan komen er maatregelen. Eén daarvan is dat er een nucleaire onderzeeboot wordt ingezet. De spanningen lopen op en Chanteraide lijkt buitenspel te staat. Waar gaat dit eindigen?

Er spelen machtsverhoudingen, communicatiestoornissen en dilemma’s mee in een wereld vol defensietermen, zoals geruisloze vaart en gecodeerde boodschappen. Dat maakt de film interessant met als pluspunt dat er prima in wordt geacteerd. François Civil heeft qua looks wat weg van een jonge Tom Cruise en heeft ondanks zijn leeftijd al een imposante hoeveelheid films en series op zijn cv staan. Meest Franse producties, maar met deze film zou Hollywood wel eens binnen bereik kunnen komen voor dit talent. Fijne cast, allemaal mensen op de juiste plek.

Spanning
De opgebouwde spanning neemt steeds meer toe richting het eind, waarbij het zenuwslopend is wat er gaat gebeuren. Als je dan tijdens het kijken je realiseert dat dit heel dicht bij de werkelijkheid komt, wat er soms loos is in deze wereld, dan kom je richting het puntje van de bioscoopstoel. Spannende film, goed script en strak camerawerk. Een must see voor zij die van een adembenemende thriller houden en natuurlijk voor de vele Nieuwediepers die betrokken zijn of waren bij Defensie. Classificatie: een vier-sterren film!

Regie: Antonin Baudry
Met: François Civil, Omar Sy, Mathieu Kassovitz, Paula Beer, Reda Kateb
Kijkwijzer: 12 jaar

1 REACTIE

  1. Films over onderzeeboten blijven spannend en dat deze oudere jongen er in de loop van de jaren al veel heb mogen zien staat als een paal boven water maar vooral omdat een Oom van mij de gehele Tweede Wereldoorlog in Onderzeeboten heeft gevaren en veel angsten en ontberingen heeft meegemaakt in die tijd is dit zeker een film voor mij om te gaan bekijken.

Comments are closed.