Thijsseschool brengt schoolzwemmen terug

7

Den Helder – Het vergde veel voorbereiding, maar uiteindelijk is het gelukt om in ieder geval op één school in Den Helder weer een start te maken met schoolzwemmen. Zwemschool de Dolfijn en de Dr. Jac. P. Thijsseschool maken dit mogelijk. Onder schooltijd naar de “natte gymles” en met je A-diploma het schooljaar afsluiten. André Boon van de zwemschool, interim-directeur van de Thijsseschool Maarten Tromp en locatieleider Wietske Darphorn van diezelfde school ondertekenden dinsdag het document van samenwerking.

André Boon geeft al weer net zo lang zwemles in zijn zwemschool aan de Wagenstraat als dat hij als zwemdocent bij de Schots werkzaam was. Hij benadrukt het belang van zwemonderwijs voor elk kind. “We zijn hier omringd door water en een ongeluk is zo gebeurd, hoe jonger kinderen beginnen met zwemles hoe beter het is.” Hij vertelt dat hij ook kinderen van een jaar of tien krijgt die nog niet kunnen zwemmen. “Die ontwikkelen sneller angst als de jongere kinderen, vooral bij het onderwater zwemmen.”

Interim-directeur van de Thijsseschool Maarten Tromp is bij dat zijn initiatief gelukt is. “We zitten met onze school op loopafstand van De Dolfijn en hoeven dus geen bussen te huren.” De financiering was wel een probleem. Vanuit de gemeente of de onderwijsinstelling kon geen steun gegeven worden. In deze constructie betalen de ouders de lessen zelf, diegene die het niet kunnen betalen kunnen een beroep doen op het Jeugd Sportfonds. Tromp hoopt dat de “natte Gymles” navolging gaat krijgen op andere scholen in Den Helder.

7 REACTIES

 1. Mooi initiatief. Zou op elke school moeten. Ook ouders voorlichting geven door bijvoorbeeld de reddingsbrigade of KNRM uit te nodigen kan kinderen redden van een verdrinkingsdood. Want alleen een zwemdiploma is niet voldoende. Per jaar verdrinken er 9 kinderen onder de 15 jaar. Dat zijn er 9 teveel. Ooit al eens een kindje uit het water gehaald wat niet kon zwemmen. Dat blijft je altijd bij.

 2. Vreemd dat als ouders het zelf moeten betalen ze wel schoolzwemmen willen, maar hun kinderen geen particuliere zwemles laten nemen.

 3. Particulier zwemles, is niet zo duur als menig èèn wel denkt. Wij hebben onze kleindochter, op onze kosten haar zwemdiploma’s ( A.B.C ) bij deze zwemschool laten halen. De kosten daar van, is ons reuze meegevallen, en de kinderen , krijgen daar uitstekend zwemles Ze krijgen les in kleine groepjes, zodat ieder kind de nodige aandacht krijgt. . Prima Zwemschool , een echte aanrader.

 4. Het is fijn om te weten dat het tenminste een school gelukt is om schoolzwemmen weer op te nemen in het progamma,hoop dat vele scholen,hoop dat vele scholen dit zullen navolgen.
  Voor veel scholen misschien een idee om eens goed naar het banksaldo te gaan kijken.
  Zou het voor veel scholen weer een reden zijn om het versneld in te gaan voeren.

  • Misschien heeft u dit gemist ferry: “In deze constructie betalen de ouders de lessen zelf, diegene die het niet kunnen betalen kunnen een beroep doen op het Jeugd Sportfonds.”
   Een teken dat de scholen er niets voor voelen om dit te gaan financieren.

 5. Beste ,t kan erger,U heeft gelijk,betreft inderdaad de ouders betalen,sportfonds kan bijspringen.
  Het accent ligt op het feit dat er veel scholen in N.L. zijn die beschikken over een enorme reserve (banksaldo)
  en dit blijkbaar niet wensen aan te spreken voor <<de leerling<<

Comments are closed.