Zomerkermis weer geopend!

16

Den Helder – Wethouder Kees Visser opende vrijdagmiddag 5 juli 2019 om 15.00 uur de zomerkermis in Den Helder. Na de officiële opening werden er gratis kermiseuro’s uitgedeeld.

Meer dan 35 attracties zijn dit jaar op de Zomerkermis Den Helder te vinden. Van de booster tot het spookhuis en van de familieachtbaan tot heerlijke kermislekkernijen. De kermis is opgesteld op het Koningsplein, de Prins Hendriklaan en de parkeerplaats aan de Kanaalweg. Het is tien dagen lang feest in het hart van Den Helder.

De kermis is tot en met zondag 14 juli dagelijks van 13.00 tot 24.00 uur geopend. Op vrijdag en zaterdag tot 00.30 uur. Meer informatie is te vinden op www.zomerkermisdenhelder.nl.

Foto’s: dhfoto

16 REACTIES

 1. En hoeveel vrijkaartjes betaalde Ome Kees voor jullie? (uit eigen zak natuurlijk)

 2. Nee Cees, dat is nog van de win/win deal grond aankoop havenbedrijf,en het schraapwerk op sociaal domein,
  Laat die man maar lopen,intelligentie van hem is middelmatig,maar wel giga link,zijn e.q. ligt onder het gemiddelde.

 3. Ook deze jongen was even aanwezig bij de opening van de Kermis was benieuwd wat de Wethouder allemaal te vertellen had. Viel reuze mee. Hetzelfde praatje als vorig jaar van de Wethouder die er toen stond. Dus niks nieuws onder de zon! Wel gelachen zoals gebruikelijk en onbetaald.

 4. Wou gistermiddag een paar oliebollen halen voor mijn visite,zag nergens een oliebollenkraam.
  Of was ik blind?

  • Anton Hagen. Volgens de website van de Kermis moet die er wel wezen onder de naam: “Oliebollen/Churros van de eigenaar: ‘Stuij'” maar waar die staat geen flauw idee.

   • Ed Schotman,
    Gevonden,bedankt!!!!!
    Ik keek in eerste instantie naar een ouderwetse oliebollenkraam en zag deze vrijdag over het hoofd omdat er groot opstaat Burrito’s en heb ik niet verder gekeken dan mijn neus lang is.
    Vrijdag a.s in de herkansing met mijn gasten

 5. Wel, meneer Schotman, hetzelfde praatje van de wethouder tijdens de opening van de kermis? Vandaar dan maar een stukje van een geboren en getogen jutter die de Helderse kermis van jongs af aan heb meegemaakt in een tijd dat men voor een gulden nog redelijk kon vermaken. Alzo de kermis van 1960 toen ik als veertienjarige van pa en ma voor dat geld het kermisterrein aan de Kanaalweg betrad met altijd het praatje dat de weergoden de kermisexploitanten en bezoekers in de eerste week van juli niet altijd goed gezind waren. Maar ok, nu maar even naar Den Helder begin juli 1960

  Volgens een of andere nare traditie moet het tijdens de Helderse kermis koud en regenachtig
  zijn. De eerste volle week van juli staat althans niet bepaald gunstig aangeschreven.
  Het jaar 1960, scheen wat de kermis betrof, te willen afwijken van de gewone gang
  van zaken, want de feestweek was onder bijzonder gunstige weersomstandigheden begonnen.
  De kermis stond nog op de Kanaalweg tussen Mosterdbrug en de plaats waar later de VW-garage stond.
  Attracties die je nu ziet, waren toen nieuw,zoals de Monorail, de achtbaan die een fantastisch uitzicht
  bood over het Marsdiep. Ook waren er de elektrische autoscooters ofwel de botsautootjes, die een bonte stoet Nieuwediepers naar de kermis trok. Maar ook aloude attracties waren op de kermis van 1960 te vinden,
  waaronder de draai- en zweefmolens, de oliebollentent en een palingkar. Kenmerkend voor de
  kermis van bijna zestig jaar geleden waren echter ook de kleinere theaters, waar het publiek zich
  kon vermaken met bijvoorbeeld apen en papagaaien. Voor het stoere jongvolk was er
  de bokstent, waar je het als bezoeker in de ring mocht opnemen tegen een kermisklant.
  Niet zelden leverde dat een bloedneus op plus de hoon van het publiek. Maar je kreeg als
  troost een rijksdaalder en dat vergoedde veel. Begon de kermis van 1960 onder een
  zonnige hemel, later die week sloeg Pluvius onverbiddelijk toe. Met hectoliters
  tegelijk viel het water uit de hemel. En bui was zo erg dat een groot deel van Den Helder in minder
  dan een halfuur onder water kwam te staan. De rioleringen konden de overtollige neerslag niet
  verwerken. Water drong huizen en winkels binnen en het was hozen geblazen. De kelder in het PTT kantoor aan
  de Boerhaavestraat stond in weinig tijd volkomen blank. Aan de Parallelweg ondervonden woonhuizen wateroverlast en ook inde kelder annex fietsenstalling van het NS station was het raak. En aldus kwam de kermispret alsnog in één groot waterballet te verkeren.

  Vanochtend hoorde ik op de radio dat landbouwers steen en been klagen over de grote droogte. Wat dat betreft verlangen die agrariërs graag terug naar de tijden van weleer.

  Als viertienjarige neusde ik al in de Muziekexpress zodat ik ook enigszins op de hoogte was van de populaire muziek dat vis een platenspeler en versterker over het kermisterrein schalde. Zie lijstje hieronder…Ongetwijfelde jeugdsentiment voor degene die het hebben meegemaakt. O ja op zaterdagavond een bezoekje aan Klein Kras waar mijn ouders trakteerde op een flesje sinas en met bewondering keek en luisterde naar het trio Heesbeen dat op zich al een attractie was.

  MUZIEK EXPRESS JULI 1960

  1 1 MILORD Corry Brokken / Edith Piaf / Dutch Swing College Band
  2 5 KOM VAN DAT DAK AF Peter en zijn Rockets
  3 4 LAILA Die Regenpfeifer / Regento Stars
  4 7 CATHY’S CLOWN Everly Bothers / Blue Diamonds
  5 2 SCHLAFE MEIN PRINZCHEN Papa Bue Viking Jazz band
  6 6 BANJO BOY Jan & Kjeld
  7 8 MUSTAPHA Bob Azzam
  8 12 HE’LL HAVE TO GO Jim Reeves
  9 — UNTER FREMDEN STERNEN Freddy
  10 — BACIARE ILse Werner / Selvera’s
  11 — SEEMANN (DEINE HEIMAT IST DAS MEER) Lolita
  12 — KLEINE LUCIENNE Conny Froboess
  13 9 SEND ME THE PILLOW Lydia
  14 10 STUCK ON YOU Elvis Presley
  15 3 OH CAROL Neil Sedaka / Blue Diamonds

  • Marinus Vermooten mag dan van 1954 zijn en ook geen boeken schrijven over nostalgie of jeugd herinneringen maar alles wat je schrijft over de Kermis staat mij als geboren Nieuwedieper, Jutter etc. (als het maar een naampje heeft) nog behoorlijk in mijn geheugen gegrift en vergeet ik in mijn hele leven niet meer. Oké die tijden komen nooit meer maar vergeten zal ik het nooit.

    • Judge X. Dat klopt ook. De Hr. Vermooten is zeker negen jaar ouder dan ik ben. Alleen de Hr. Vermooten denkt dat dit de eerste keer was dat ik op de Kermis kwam maar het is mijn geboorte jaar er staat ook bij mijn reactie: “Mag dan van 1954 zijn”.

 6. En dat vergeet geen een jutter , hoe de Kermis vroeger was, ook met afspraakjes , en na de Kermis even over de Dijk richting Huistijdbedrijf , prachtig en het beetje geld was OP

 7. Ok meneer Schotman ik wil u gaarne op uw wenken bedienen. Kennelijk bewaard u goede herinneringen aan de kermis van 1954. Zet er maar meteen de Engelse hitparade bij ten tijde van de toenmalige kermisweek. Ik bezit alle Engelse hits van 1940 t/m 2000 dus dat is no problem. Dan kan je komend weekend al of niet met een kaneelstok of zuurstok in de hand genieten van de populaire hits uit genoemde kermisweek 1954. Overigens in oktober verschijnt als tussendoortje het eerste deel van een serie Jaarboeken over Den Helder met zeer unieke foto’s te beginnen 1956 en een half jaar later 1957 . Over nostalgie gesproken. Maar nu U vraag en wij draaien….

  Helderse kermis.1954
  Tijdens de Helderse zomerkermis van 1954 klaagde een kermisexploitant over het geringe bezoek, dat zijn attractie trok. Hij doelde op de steeds wisselende plaatsen die de kermis kreeg toegewezen, de Prins Hendriklaan, binnenstad, Weststraat en Kanaalweg tegenover de Loodsgracht. Andere kermisexploitanten hadden geen reden tot klagen. De trekkasten en bumperspelen hadden grote aantrekkingskracht, waardoor ouderwetse kermisattracties geheel uit beeld verdwenen. Hoewel de stoomcarrousel slechts één keer eerder in Den Helder was geweest, bleef die toch weg vanwege geringe belangstelling. In feite domineerde de enorme achtbaan het kermisterrein. Over twee verschillende banen kon je plezier hebben zonder dat hier enig risico aan was verbonden. De duik- en stijgvluchten van de achtbaanwagentjes brachten de deelnemer juist in de goede stemming. In Den Helder trouwens met zoveel zeevarenden zou die lichte deining tijdens een rit maar weinig opvallen. Een bijzondere attractie was de ‘kiddyride’, hier konden de kleintjes met een rustig gangetje hun autootjes over het kronkelige parcours sturen. Het parcours was opgesierd met verkeersborden, een ritje in deze attractie was voor de kinderen zeer leerzaam.
  In Tivoli werd de Snip en Snap Revue opgevoerd, ‘beide dames’ hadden zich omringd met een keur van artiesten zoals Bert van Dongen, Herbert Joeks, The Three Jacksons en een acrobatentrio.
  Op de kermis waren weinig draaiorgels, immers hun muziek werd overstemd door muziek van Guy Mitchell, Johnny Ray, Vera Lynn en andere wereldartiesten. Dit jaar was er ook geen variété theater, dus wie hier naar op zoek was moest zich tevreden stellen met een Texasshow met vechtende beren of een Africashow, waar een rijstetende en tabakrokende negerin te bewonderen was. Voor de berengevechten bestond veel belangstelling, getuige de vele bezoekers die de uitdaging van beer ‘Sylvia’ aannamen. Maar met ‘Sylvia’ viel niet te spotten, zelfs jiu jitsu instructeurs delfden het onderspit. Op vrijdagavond 9 juli 1954 werden de kermisgangers opgeschrikt door een levensgrote beer die ontsnapt uit de berenshow op stap was gegaan. Kennelijk had hij genoeg van het worstelen met matrozen, het balanceren op een boomtak en de aansporingen van de toeschouwers. Op de Molengracht konden vrienden van ‘Sylvia’ de beer bewegen naar de tent terug te lopen.

  UNITED KINGDOM SINGLES CHART FOR:JULY 4,1954
  TW LW Wks Title Artist
  1 1 4 CARA MIA-DAVID WHITFIELD
  2 2 15 Secret Love-Doris Day
  3 5 2 Little Things Mean A Lot-Kitty Kallen
  4 4 3 Idle Gossip-Perry Como
  5 7 6 Wanted-Perry Como
  6 9 6 I Get So Lonely-Four Knights
  7 3 14 Such A Night-Johnnie Ray
  8 8 5 Wanted-Al Martino
  9 6 10 Friends And Neighbours-Billy Cotton Band
  10 10 4 The Little Shoemaker-Petula Clark
  11 – 24 The Happy Wanderer-Obernkirchen Children’s Choir
  12 – 1 Young At Heart-Frank Sinatra

  • Marius Vermooten. Een prachtig opsomming van de feiten van dat jaar 1954 maar even ter correctie het is mijn geboorte jaar en niet het jaar dat ik voor de eerste keer op de Kermis was te vinden. Het kan wel zijn in 1955 maar zal wel toen in een kinderwagen hebben gelegen en alleen de lichtjes leuk heb gevonden. Nee mijn herinneringen beginnen pas in 1960 tot op heden. Toch U uitleg is zeer leuk en zie mag dit graag lezen. Groetjes Ed Schotman

 8. Aansluitend op het voorgaande…Opvallend dat tot de zestig jaren dieren als vermaak werden ingezet tijdens de kermis wat in deze tijd gelukkig ondenkbaar is. Binnenkort zal ik hier nader onderzoek naar doen. Moet hier overigens wel voor naar de kermisbondarchieven in Apeldoorn en via het nationaal archief Den Haag. Lijkt me wel een interessante studie. Misschien dat wethouder Kees Visser tijdens de opening van de zomerkermis 2020 in de poffertjestent hierover een korte bloemlezing kan geven. Ik wil me dan eventueel als beer verkleed de uitkomsten van het onderzoek hem ter hand stellen voor dat ik mijn lepel in een uitgereikte pot honing steek…Een beetje showelement hoort toch tijdens de opening van een kermis in plaats van een droge opsomming van huidige feiten..
  Misschien een beregoed idee, wel meneer de wethouder van plezier laten we hierover rond de tafel komen..

 9. we hebben in ieder geval gebruikelijker trouw weer wat regen tijdens de kermis 🙂

Comments are closed.