Zr.Ms. Groningen onderschept go-fasts met geld, drugs én redt een leven

5

Den Helder – Het marineschip Zr.Ms. Groningen kende een zeer bewogen week tijdens een kustwachtpatrouille in het Caribisch Gebied. In een aantal dagen onderschepte de bemanning tijdens verschillende acties een partij cocaïne en een grote hoeveelheid contant geld. Ook is er een drenkeling in veiligheid gebracht.

In de nacht van 10 juli detecteerde het marineschip een zogenoemde go fast-boot, die met hoge snelheid op zee voer. Twee FRISC-onderscheppingsboten van de Groningen konden de go fast tot stoppen brengen en begeleiden naar het schip. Aan boord van de go fast bevond zich 424 kg cocaïne. De drugs en de aangehouden personen zijn overgedragen aan de politie op Sint Maarten.

Twee dagen later was het weer raak toen de NH90-helikopter van het marineschip een go fast waarnam. Nadat de verdachte speedboot meerdere malen geen gehoor had gegeven aan de oproep om te stoppen, heeft een scherpschutter vanuit de helikopter de buitenboordmotor uitgeschakeld. De smokkelwaar was echter al overboord gegooid, wat leidde tot een zoektocht op zee door middel van de FRISC-boten. In zee werd gedurende de zoektocht een tas met daarin een grote hoeveelheid geld gevonden. Het geld en de personen zijn overgedragen aan de politie op St. Maarten.

Verdachte speedboot
Later op de dag ontdekte de Dash, het kustwacht patrouillevliegtuig, wederom een verdachte go fast. De NH90 helikopter van de Groningen is vervolgens de lucht in gestuurd. De verdachte speedboot gaf meerdere malen geen gehoor aan de oproep om te stoppen, waarna vanuit de helikopter door een scherpschutter de buitenboordmotor van de go fast-boot is uitgeschakeld. Tijdens de actie werd vanuit de lucht waargenomen dat pakketten over boord werden gegooid. De pakketten zijn niet meer terug gevonden. De aan de politie op Sint Maarten overgedragen personen zijn inmiddels weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs.

Bij alle drie de zaken was er een nauwe samenwerking met het Kustwachtsteunpunt Sint Maarten dat met Metal Shark interceptors de acties heeft ondersteund. Tot slot heeft de NH90-helikopter afgelopen zondag het leven gered van een opvarende van een omgeslagen visvaartuig. De drenkeling is uit zee gehaald en in veiligheid gebracht. Een Amerikaanse kustwachthelikopter redde de overige drie opvarenden.

Zr.Ms. Groningen is sinds 20 april 2019 actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet om op te treden tijdens counterdrugs operaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het ook ingezet voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens SAR-acties. Voor het uitvoeren voor deze taken is Zr.Ms. Groningen uitgerust met twee FRISC’s en een NH-90 helikopter. Zr.Ms. Groningen vervolgt haar patrouille voor de Kustwacht in het Caribisch gebied.

5 REACTIES

  • huh ???
   wel helemaal lekker ?
   iedere gram van die troep die ze weten te onderscheppen is geweldig.
   wees blij dat dit soort mensen op deze schepen hun leven op het spel zetten om
   deze rommel uit de maatschappij te houden.
   propaganda…. hoe kom je erop.

   • daar hebben die mensen voor gekozen, flauwekul om iedere keer een lintje te geven als ze hun werk gewoon naar behoren uitvoeren

 1. Nou ???? , Hun leven op het spel zetten ???? Voor een speedbootje van zee halen ?? Wat al voor de helft door een heli aan flarden is geschoten ?? ( Motorisch dan )

Comments are closed.