Angel Has Fallen

0

Den Helder – Een trilogie met drie keer dezelfde hoofdrolspeler, de ruwe bolster blanke pit acteur Gerard Butler. In de eerste twee delen kwam een deel van de cast terug, maar nu gaat het alleen om Morgan Freeman. Die is inmiddels wel opgeklommen via het Huis van Afgevaardigden en Vice Presidentschap naar het ambt van President. Deze functie is wederom het doelwit, daar wijkt de nieuwe regisseur niet vanaf. Na Antoine Fuqua (Olympus Has Fallen) en Babak Najafi (London Has Fallen) neemt nu de in LA geboren Ric Roman Waugh plaats in de regiestoel.

Mike Banning (Butler) is beveiliger van de president (Freeman) en verknocht aan zijn baan. Hij hoopt dit nog jaren vol te houden, maar heeft heel wat meegemaakt. De aanslagen uit het verleden doen ook een aanslag op zijn gezondheid en brengen duizeligheid, migraine en slapeloosheid teweeg. Het is niet goed, hij vlucht er deels voor weg en denkt het deels op te lossen met pillen die hij consumeert als snoepgoed. De ontkenning van zijn probleem wordt mede ingegeven door de angst voor overplaatsing naar een kantoorbaan.

Een hengeltje uitwerpen kan een rustgevende hobby te zijn, behalve als je midden op een meer in een bootje een prachtig doelwit vormt. Een bloedige aanslag op de president met een enorme kudde drones brengt chaos teweeg. Banning weet ternauwernood zijn baas te redden, die in een coma terecht komt, en hijzelf komt vastgeketend in een ziekenhuisbed bij kennis. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid in het complot om de president te vermoorden.

DNA
Diverse DNA-sporen plus het feit dat er 10 miljoen op een geheime rekening van Banning is gestort werkt niet bepaald in zijn voordeel. Hij lijkt erin geluisd te zijn, moet zien te ontsnappen en dan alles op alles zetten om zijn onschuld te bewijzen. Een bijna onmogelijke opgave, maar de getrainde man is getergd en heeft ook iets om voor te knokken, zijn vrouw Leah (Perabo) en dochtertje Lynn.

Regisseur Waugh borduurt op het patroon door van zijn voorgangers en dat maakt ook dit deel tot een smakelijke actiethriller. Gerard Butler zet wederom zijn personage geloofwaardig neer, inclusief het stukje neerslachtigheid vanwege zijn conditie. De donkere actrice Angela Bassett, die niet uit de strijd kwam in London Has Fallen, is opgevolgd door Jada Pinkett Smith. Bewondering is er altijd voor de kinderrollen, het kleine meisje die is gecast als dochter Lynn doet dit voorbeeldig. Vreemd eigenlijk dat haar naam nergens wordt genoemd, zelfs niet op de IMDb filmsite.

Nolte
Een bijzondere vermelding gaat naar de 78-jarige Nick Nolte, die Clay Banning speelt, de vader van Mike. Een kluizenaar eerste klas, die voor een grote dosis hilariteit zorgt in deze rolprent. Acteur Nolte leidt al heel lang aan een ernstige vorm van artrose en verwachtte jaren terug niet lang meer te zullen leven. Stoppen met drank en drugs, het verbouwen van groenten en dansen met de Hare Krishna zorgden voor een ommekeer en regelmatig doet hij weer een rol. En met verve, want het intermezzo met de vindingrijke Clay zorgt voor een lachsalvo in de zaal. Kortom, actie en spanning met een toefje drama en wat heerlijke humor maken deze film een aanrader om te gaan zien.

Regie: Ric Roman Waugh
Met: Gerard Butler, Morgan Freeman, Piper Perabo, Danny Huston, Nick Nolte, Jada Pinkett Smith, Lance Reddick, Michael Landes
Kijkwijzer: 16 jaar