Dora and the Lost City of Gold

2

Den Helder – Een Mexicaans / Amerikaanse tekenfilmserie genaamd Dora the Explorer werd pakweg 15 jaar terug uitgezonden op het jeugdkanaal Nickelodeon. Hoofdpersoon was de spontane, leergierige Dora die bij haar ouders woonde in de jungle en daar alles leerde over opgroeien in gevaarlijke omstandigheden. De serie was erg populair bij jonge kinderen en nu is er een speelfilm over de oudere Dora, die nog steeds nieuwsgierig haar levenspad weet te bewandelen.

We starten met de nog jonge Dora die afscheid moet nemen van haar jeugdvriendje Diego. Hij gaat verhuizen naar ‘de grote stad’ om naar school te gaan. De twee zijn aan elkaar verknocht, maar de scheiding in hun jonge leven is onvermijdelijk. Dora blijft achter met haar ouders; gelukkig heeft ze het gezelschap van haar aapje Boots (stem Trejo) en die weet haar altijd goed op te fleuren.

Tien jaar later wordt het tijd dat Dora (Moner) zich verder gaat ontwikkelen en moet ze van haar vader en moeder naar de middelbare school. Ze wordt naar familie in Mexico gestuurd en komt na al die jaren Diego (Wahlberg) weer tegen. Ondertussen gaan haar ouders, archeologen, op zoek naar de verloren Inca stad Parapata. Dora krijgt een satelliet telefoon mee om contact met ze te houden.

Ontvoering
Het aanpassen in de nieuwe omgeving verloopt wat moeizaam, Dora is met haar rugzak vol survivalgereedschap zo anders dan de kinderen op school. Diego schaamt zich enigszins voor zijn vriendin van vroeger en waarschuwt haar dat dit niet de jungle is. En dan verandert alles op het moment dat Dora, Diego en klasgenoten Sammy (Madden) en Randy (Coombe) worden ontvoerd. Ze komen terecht in de voor haar vertrouwde jungle, omdat boeven op zoek zijn naar het mysterie van Parapata. Zij hopen dat Dora hun zal leiden naar haar ouders en vervolgens naar de goudschat!

De hele entourage en dan vooral het avontuur in de jungle en de ruïnes van Parapata heeft veel weg van een Indiana Jones film voor jong publiek: avontuurlijk, spannend en mooi gemaakt. Gedurende de voorstelling gebeurt er steeds wat, snelle montage met afwisseling en dat houdt het jonge publiek in de zaal erg betrokken. Minpuntje is echter dat de hele cast bezig is met overdreven acteerwerk, wat afbreuk doet aan het geheel, het komt niet natuurlijk en daardoor irritant over.

Boots
Pluspunt: het aapje Boots is fantastisch gemaakt en steelt de show in de film. Ook de flora en fauna is een plaatje, kleurrijk zijn de lichtgevende bloemen met hallucinerende eigenschappen. Slordigheid is wel dat de makers hun research betreffende dierenleven minder goed hebben verricht: Borneo-dwergolifanten komen echt niet voor in Zuid Amerika! Een druk op de knop in Google en jullie kunnen dat weten, beste filmmakers!

Verder is het vreemd om te zien hoe vijf mensen uit het drijfzand weten te ontsnappen, waar ze helemaal in gelegen hebben, en in een volgend shot hun kleding brandschoon is. Wat onnodige foutjes en onvolkomenheden, maar wie daar omheen zeilt of genoegen mee neemt, kan genieten van een spannend Dora avontuur. Met een wervelende dansact op het eind, wat garant staat voor een leuke afsluiting.

Regie: James Bobin
Met: Isabela Moner, Jeffrey Wahlberg, Nicholas Coombe, Madeleine Madden, Eugenio Derbez alsmede de stemmen van Benicio del Toro en Danny Trejo
Kijkwijzer: 9 jaar

2 REACTIES

    • Toch meer een jeugdfilm Giny… maar let op de komende twee weken! Volgende week de nieuwe Tarantino (160 minuten… brood mee voor onderweg) en de week daarna Angel Has Fallen, een lekkere actiefilm. Volgens ons ook wel wat voor jullie!

Comments are closed.