JAR begin volgend jaar actief?

2

Den Helder – De gemeente trekt in zowel 2020 als 2021 een bedrag van 20.000 euro uit voor het realiseren van een Jongeren Advies Raad (JAR). Dat heeft het college deze week besloten. De JAR is een wens van de fractie van het CDA en was een van de onderwerpen tijdens hun verkiezingscampagne.

Fractievoorzitter Harmen Krul hoopt dat de JAR begin volgend jaar van start kan. “We hebben het als raad vaak over jongeren, nu krijgen ze een kans mee te praten en te beslissen over zaken die hen zelf aan gaan.” De jongeren worden uiteraard begeleid door raadsleden. De jongerenraad moet volgens Krul tussen 15 en 25 leden hebben.

“We gaan naar scholen om erover te vertellen en hopen zo enkele jongeren enthousiast te krijgen voor deelname aan de JAR”, vertelde Krul donderdagmiddag op LOS radio. “Onderwerpen waar jongeren mee zouden kunnen komen? Laat maar zien wat er beter moet in Den Helder om het jongeren meer naar de zin te maken.” En als ze dan ergens mee komen, wie gaat het dan betalen? “Als het valt binnen het eigen budget lijkt het mij mooi als ze dat dan ook zelf volledig autonoom kunnen beslissen. Gaat het om grotere dingen moet de ‘echte’ raad er over beslissen.”

In totaal trekt de gemeente overigens 40.000 euro per jaar uit voor jongerenparticipatie, maar dat is niet alleen voor de JAR.

2 REACTIES

  1. Net terug van 3 weken Zuid Frankrijk, en dan zie je op Den Helder Actueel dit komische bericht als eerste….
    Raadsleden die jongeren gaan begeleiden voor een jongeren adviesraad, waarbij de jongeren autonoom beslissingen mogen nemen? Hoe kan een raadslid uitleggen hoe ze autonoom een beslissing kunnen nemen als ze zelf niet eens weten wat dat woord betekend…..
    De gemeenteraad neemt al decennia lang geen autonome besluiten, maar voeren braaf zonder enige weerstand de opdrachten van Zeestad, Willemsoord, Port of Den Helder, Aannemersbedrijf Tuin en Woningstichting uit. Want het college van Burgemeester en Wethouders zeggen dat ze dat moeten doen….
    Geef jongeren een boek met politieke regels, zoals de democratie hoort te werken. Zet ze bij elkaar door een speciale jongerenverkiezing en laat ze hun eigen weg vinden binnen de regelgeving van de democratie. Dan krijg je aanstormend talent die zodra ze 18 zijn, de huidige raadsleden kunnen vervangen. Ze weten dan wat hun taak wordt en hoe ze die kunnen uitvoeren, zonder dat zij in het huidige keurslijf worden geperst van ja en amen zeggen.

Comments are closed.