Minder inbraken in schuren en garages

5

Den Helder – Het aantal inbraken in Noord-Hollandse schuren, boxen en garages is in de eerste helft van dit jaar met 9,9 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk daalde het aantal inbraken in bijgebouwen minder fors, met 4 procent. Ook in onze regio daalde het aantal inbraken, zo blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht.

In heel Nederland werden tussen januari en juni 12.436 mensen slachtoffer van inbraak in hun schuurtje of garage(box). Dagelijks zijn dit gemiddeld dus bijna 70 inbraken. Hoewel de landelijke trend een daling van het aantal inbraken laat zien, zijn er vijf provincies waar wel sprake is van een stijging: Zeeland (27,1%), Groningen (11,8%), Drenthe (5,9%), Gelderland (8%) en Noord-Brabant (6,4%).

In de overige provincies, waaronder Noord-Holland, is het aantal inbraken in bijgebouwen juist gedaald. De sterkste daling is te zien in Flevoland, waar de daling 37,6% bedraagt.

Verzekeraars
“Met een inboedelverzekering ben je in principe gedekt voor diefstal van inboedel uit je schuur of garage(box). Hier is geen aparte dekking voor nodig. Wel is het van belang om bij waardevolle spullen, zoals elektrische fietsen en gereedschap, goed te kijken naar het maximaal verzekerde bedrag”, aldus Bas Knopperts van Independer.

Independer inventariseerde de dekking van 55 verschillende inboedelverzekeringen. Hieruit blijkt dat vijftien van deze verzekeringen een maximaal verzekerd bedrag hanteren voor diefstal uit een bijgebouw. Met bedragen tussen de 250 en 10.000 euro zijn de onderlinge verschillen groot. Bijna elke verzekeraar hanteert wel de regel dat er alleen dekking is als er zichtbare sporen van inbraak zijn. Zijn die er niet en ben je bijvoorbeeld vergeten je schuur op slot te doen? Dan zal een verzekeraar niet uitbetalen.

‘’Mensen die veel van waarde in hun schuur hebben staan, kunnen het best controleren of hun verzekering een maximaal verzekerd bedrag hanteert en of dit toereikend is. Als dit niet het geval is, kunnen zij uitwijken naar een polis die dit maximale bedrag er niet in heeft zitten”, aldus Knopperts.

Per gemeente
Independer publiceerde drie schuurinbraak-kaarten waarop ook in Noord-Holland per gemeente inzichtelijk is gemaakt hoeveel er wordt ingebroken in bijgebouwen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat het aantal inbraken in Den Helder in het eerste half jaar van 2019 een totaal van 12 bedroeg, terwijl dat in dezelfde periode van 2018 nog 16 inbraken waren.

In Hollands Kroon ging het van 9 naar 8, in Schagen van 13 naar 8 en op Texel van 0 naar 2.

Bron:Independer

5 REACTIES

  • Weleens aan gedacht , dat je zonder aangifte bij een verzekering niet hoeft aan te kloppen ?

   • ja hoor, ook wel eens aan eigen risico en dekking gedacht?
    veel verzekeringen dekken niet eens schuren en of bijgebouwen, anderen weer tot een bepaald bedrag van soms maar 250 euro, dan met eigen risico er af krijg je geen donder uitgekeerd en dus wordt er hierdoor steeds minder gemeld…..
    dit past precies in het straatje van het ontmoedigingsbeleid in deze gemeente……

 1. juist RB…. melden heeft toch geen zin bij deze padvinderij.
  de helden hebben het veel te druk met op de schootenweg te staan met 20 man om maar zo veel mogelijk geld binnen te harken.
  iemand moet toch opdraaien voor het nieuwe straatbeeld met al die gelukzoekers die hier massaal profiteren van ONS geld.

 2. En Wie of Wat staan daar “”om het geld binnen te harken?”” Heb je daar al eens naar gekeken ?

Comments are closed.