Once Upon A Time In Hollywood

1

Den Helder – Het zindert al weken onder het filmpubliek, de nieuwe Tarantino komt eraan! Liefhebbers van de topregisseur op het gebied van klassieke cult, geniaal geweld, denderende dialogen in combinatie met meesterlijke muziek zijn gespannen. Wat heeft hij nu weer voor ons in petto? In ieder geval is de nieuwsgierigheid groot; donderdagmiddag was de zaal al aardig gevuld en de avond op voorhand uitverkocht!

De rode draad in de Hollywood verfilming vormt het contact tussen acteur Rick Dalton (DiCaprio) en zijn vaste stuntman Cliff Booth (Pitt). De twee zitten op een prettige manier al jaren met elkaar opgescheept, mede door het drankgebruik van Dalton. Hij heeft een chauffeur nodig; Booth is dus stuntman, tevens chauffeur en de schouder om op uit te huilen. Wat Dalton regelmatig doet nu zijn beste tijd in Hollywood erop lijkt te zitten. Iets wat Marvin Schwarzs (Pacino) hem subtiel bijbrengt: “je speelt alleen nog de slechterik, je hebt geen hoofdrol meer”. Hij biedt hem de mogelijkheid in een spaghetti western te acteren.

Dalton woont in zijn villa met zwembad in de Hollywood Hills, Booth woont vrij bescheiden elders in een kleine caravan, die hij deelt met zijn hond. Tijdens de ritjes tussen hun woonhuizen en de filmset kruist een jonge vrouw genaamd Pussycat (Qualley) het pad van Booth en brengt hij haar thuis. Ze woont in een hippieachtige commune, waar een duistere sfeer hangt. Wat doen deze mensen en waarom leven zij zo? Het zijn passages in de film met vragen, waarop geen antwoord komt.

Alternatief
Het gaat bergafwaarts met beide heren; Rick bokst tegen zijn ondergang op en zijn stuntman heeft hierdoor ook steeds minder werk. Als die op de set ook nog een akkevietje met Bruce Lee (Moh) oploopt, kan hij helemaal wel inpakken. De spaghetti western lijkt misschien nog het alternatief. Wat hebben ze nog in Hollywood, als zelfs met de naaste buren Roman Polanski en zijn hoogzwangere vrouw Sharon Tate (Robbie) geen contact bestaat?

Ten tijde van de opnamen was de kwestie Epstein nog niet aan de orde, maar hoe actueel is opeens de scène tussen Brad Pitt en Margaret Qualley. De hippiemeid die hunkert naar seks en de stuntman die haar ID wil zien met 18 jaar als minimaal vereiste leeftijd! Hij neemt geen risico opgepakt te worden; daar had Epstein iets van kunnen opsteken!

Ode aan Hollywood
Tarantino’s ode aan het Hollywood van eind jaren ’60 ziet er gelikt uit. Decor, zoals een stoffig westerndorp, is prima en zij die erin spelen doen dit fantastisch. De regisseur haalt altijd het beste in zijn cast naar boven en Leonardo DiCaprio overtreft zichzelf. Ook Margaret Qualley knalt van het doek in een grotere rol dan Margot Robbie, die als publiekstrekker de filmposter siert. Mooie bijrollen voor Al Pacino, Dakota Fanning en Kurt Russell, maar let vooral op de pas 10-jarige Julia Butters. Wat een sterk gespeelde kinderrol, daar gaan we zeker meer van zien.

Het is een typisch herkenbare Tarantino, maar meer in slow motion. De verhaallijnen kabbelen rustig voort en de onderhuidse spanning, zoals voelbaar is bij Inglourious Basterds, Django Unchained en The Hateful Eight, is minder aanwezig. Tarantino zorgt zoals altijd voor een swingende soundtrack en er is nog een verrassing, de hond van de stuntman doet het meer dan geweldig. Subliem gemaakt, 160 minuten film vlogen in een oogwenk voorbij.

Regie: Quentin Tarantino
Met: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Margaret Qualley, Mike Moh, Al Pacino, Julia Butters, Kurt Russell, Dakota Fanning
Kijkwijzer: 16 jaar

1 REACTIE

  1. Het was van het begin tot het eind genieten. Schitterend acteer werk van DiCaprio en Pitt en niet te vergeten de soundtracks. Terug in de tijd naar 1969, een 100% weergave wat mij betreft van Tarantino. De details waren fenomenaal.

Comments are closed.