Ook Johan de Witt naar Caribisch gebied

3

Den Helder – De beelden van de verwoestende kracht van orkaan Irma staan ons allemaal nog op het netvlies gebrand. Om goed getraind te blijven in het verlenen van humanitaire hulp, organiseert Defensie de oefening Caribbean Coast. Tijdens de oefening komen ook het structureren van een goede crisiscommunicatie en het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij een natuurramp aan de orde. Caribbean Coast vindt dit jaar plaats op Sint Maarten, Saba, Bonaire, St. Eustatius en Curaçao en duurt van 9 tot en met 19 september.

Caribbean Coast is een Nederlandse oefening, met deelname van marine, luchtmacht en landmacht. Er doen vier marineschepen mee, namelijk Zr.Ms. Snellius, Groningen, Pelikaan en Johan de Witt. Het amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt vertrekt op 26 augustus uit Den Helder voor de trans-Atlantische oversteek. De andere schepen zijn al in het gebied. De luchtmacht neemt deel met drie helikopters en de landmacht stuurt ondersteunende eenheden van de genie, geneeskunde en civiel-militaire samenwerking. In totaal doen ruim 700 Nederlandse militairen mee. Daarnaast nemen aan deze oefening Franse en Duitse militairen deel.

Tijdens Caribbean Coast oefenen de militairen op het evacueren van burgers in nood, het bereikbaar maken van getroffen gebieden, het bewaken van de openbare orde en veiligheid en het bieden van directe noodhulp aan slachtoffers van natuurgeweld.

Oefening
Orkaan Irma maakte duidelijk dat het belangrijk blijft om goed voorbereid te zijn op orkaanpassages en ander natuurgeweld. Defensie oefent hierop, zodat ze de inwoners van het Koninkrijk goed kan helpen in een rampsituatie. Om de vier jaar organiseert Defensie een grootschalige humanitaire oefening in het Caribisch gebied. Defensie oefent juist daar, en in het orkaanseizoen, zodat het zo realistisch mogelijk is. De militairen trainen daarom ook op meerdere eilanden, gezamenlijk met lokale en civiele autoriteiten.

3 REACTIES

  1. Ja vechten kan de marine niet meer ..boten weinig wapens …of ze doen het niet ja een piraatje verjagen…vluchteling oppikken en
    Helpen by een orkaantje ….dat lukt wel groenlinksvloot o ja helikopter mee want alles moet volgens de regels….want kunnen we lekker uren lullen wat er allemaal fout ging …en claims betalen….

    • Wat een heerlijke negatieve reactie. Wees toch trots op wat ze wel doen, i.p.v. hier een beetje te lopen azijn zeiken.

Comments are closed.