Oudste duikvereniging van Den Helder bestaat 50 jaar

1

Den Helder – Dit jaar bestaat de oudste duikvereniging van Den Helder, de Aquanauten, 50 jaar. Een jaar om bij stil te staan en terug te kijken in de geschiedenis van de club.

De Aquanauten is een club die valt onder de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Een club die tegenwoordig bestaat uit 73 leden in de leeftijd van 14 tot 77 jaar. Enkele leden van het eerste uur zijn nog steeds lid. Niet dat alle leden nog actief duiken, maar een hele groep is nog wekelijks te vinden op de twee zwemuurtjes in het Heersdiep. Door de vereniging zijn in die 50 jaar vele duikers opgeleid.

Vier nieuwe duikers worden nu opgeleid voor het felbegeerde eenstersbrevet. In de wateren van Zeeland worden in oktober de laatste benodigde buiten duiken gemaakt. Natuurlijk is duiken de hoofdbezigheid, maar de leden zijn in al die jaren ook actief geweest in het bijstaan van evenementen als paalzitten, schoonmaken van de Timorparkvijver, duik Nederland schoon in de Schooten, kwartje triatlon en zwemvierdaagse.

Specialisaties
Enkele leden hebben zich gespecialiseerd in de vele mogelijkheden die de duiksport biedt. Zo is Marleen de Waal Malefijt graag onderwater om mooie foto’s te maken. Frans Klut is helemaal los op archeologie en heeft zijn sporen verdiend in de wateren van Israël. Gino Tibboel is zich aan het bekwamen in de wereld van de freedivers en het oudste lid, Werner Sweere, gaat nog regelmatig onderwater om daar te schilderen.

Een aantal leden doet aan onderwaterhockey en is op het woensdag zwemuurtje in het diepe bad te vinden. Uitgerust met snorkel, bril, flippers en een korte hockeystick wordt op een diepte van 3,5 meter een loden puk over de bodem gespeeld. Om te scoren moet de puk in een metalen bak geschoten worden. De moeilijkheid is het op tijd boven ademhalen en beneden de puk overnemen.

Duiktank
Een keer in de zes weken wordt op zondagochtend in de duiktank met een diepte van negen meter aan de duikvaardigheden gewerkt. Aquanauten zijn op vele duikstekken in binnen- en buitenland geweest, maar ook in Den Helder is een stek die de Zeetuin genoemd wordt. De Zeetuin is te vinden bij de strekdam voor restaurant Nogal Wiedus. De naam is ontstaan omdat bij helder water een prachtige onderwaterwereld is te zien. Marleen heeft daar onlangs nog een mooie fotoserie gemaakt.

Naast het duiken is er bij de vereniging vooral plaats voor gezelligheid. Bij de sloop van het oude zwembad raakte de vereniging ook zijn eigen clubhuis kwijt. Nu mag, na het zwemuurtje op woensdagavond en zaterdagochtend, gebruik gemaakt worden van het lesgebouwtje Atlantis.
Om de beurt verzorgen de leden op zaterdag de bardienst met broodjes en koffie.

Evenementen
Een aantal keren per jaar zijn er evenementen als fietstocht, barbecue, sportdag of gewoon een feestje. Zaterdag 10 augustus vierden de leden het 50-jarig jubileum. Tijdens het ochtend zwemuurtje kregen de leden de mogelijkheid om met de ouderwetse dubbelslangsautomaat te duiken. Ab Govers, lid van het eerste uur, bracht de door Jacques Cousteau ontwikkelde duikapparatuur mee om uit te proberen. Het eind van de dag was ingeruimd voor een borrel en een hapje, waarbij de leden nog lekker konden mijmeren over alle leuke herinneringen van 50 jaar Aquanauten.

1 REACTIE

Comments are closed.