Stevige actie in nieuwe Fast & Furious

0

Aan het succes van de Fast & Furious formule lijkt geen einde te komen. De eerste verscheen in 2001 met Vin Diesel in de hoofdrol. Hij heeft in zeven van de acht films de hoofdrol gespeeld. Nu in 2019 verschijnt de negende uit de serie, met Dwayne Johnson en Jason Statham in de hoofdrollen. De veelzijdige David Leitch is de zesde regisseur in de reeks. Veelzijdig omdat hij naast regie (Atomic Blonde en Deadpool) ook schrijver, stuntman, stuntcoördinator, producent en acteur is. Ook in deze film speelt hij een kleine rol als helikopterpiloot.

In de heftige openingsscène zien we hoe in Londen de blonde Hattie (Kirby) met haar agenten een levensgevaarlijk virus probeert te stelen. Ook maken we kennis met Brixton (Elba). Hij is in het verleden bijna vermoord, maar in een operatie cybergenetisch verbouwd tot een halve machine. Brixton komt met zijn mannen ook voor het virus, maar in de consternatie weet Hattie de viruscapsules in haar hand te injecteren en daarmee te ontsnappen.

Dit is de start van de jacht op haar. In de volgende shots zien we hoe Hobbs (Johnson) in Los Angeles en Shaw (Statham) in Londen door agenten worden benaderd om het virus veilig te stellen. Hobbs, de bodybuilder van Venice Beach, rijdt in een pick-up truck en woont in een rommelig huis met zijn dochter Sam (Sua). Shaw is de Londense stijlvolle man in pak, rijdt in een snelle sportwagen en woont in een strak ingericht appartement. Beide zijn gewend alleen te werken en hebben een grote hekel aan elkaar. Toch moeten ze samen achter Hattie aan en worden ze regelmatig in de wielen gereden door Brixton. Niet alleen het terugvinden van Hattie is een probleem, ook moet een oplossing worden gezocht om de capsules uit haar hand veilig te verwijderen. Het mag vooral niet in handen komen van de slechte Brixton.

Mooi platform
Fast & Furious films geven een mooi platform voor de acteurs met de nodige spierkracht. Vin Diesel en Paul Walker hebben de serie lang gedomineerd. Nu is Dwayne Johnson al voor de vijfde en Jason Statham voor de vierde keer te zien in deze succesvolle reeks. De scriptschrijvers hebben zich kostelijk kunnen uitleven in de dialogen tussen Hobb en Shaw. Het gevecht wordt tussen beide vooral in woorden uitgevochten. De mannen hebben geen goed woord voor elkaar over. Dat is ook gelijk een behoorlijke dosis humor.

De actiescenes zijn verbazingwekkend spectaculair. Kosten nog moeite worden gespaard om de film grootschalige effecten mee te geven. Elke Fast & Furious film is tot nog toe een goede investering, want de kosten van 60 tot 250 miljoen dollar wordt drie tot acht keer terug verdiend. Hellen Mirren is met haar 74 jaar altijd weer een leuke verschijning in de actiefilms. Deze keer is ze de in gevangenis zittende moeder van Shaw. Idris Elba, die we al kennen als de CIA agent uit de Bastille Day, speelt de meedogenloze half mens half machine Brixton en kan zich scharen bij de groeide groep actiehelden waar de regisseurs uit kunnen putten.

Clubje
De groep die in Hollywood deze actiefilms maakt is wel een ‘ons kent ons’ clubje, want je ziet steeds weer dezelfde mensen op de aftiteling staan. Zo zien we bijvoorbeeld de hoofdrolspeler van Deadpool, Ryan Reynolds, in deze film de kleine rol van de agent spelen die Hobbs moet vragen om in actie te komen. Ook Rob Delany uit Deadpool speelt hier een kleine rol van de Londense agent.

Natuurlijk zijn Johnson en Statham de onverschrokken helden die werkelijk geen enkele situatie uit de weg gaan, maar vooral op elkaar afgeven. De mooie Venessa Kirby (Mission Imposible) zet een al even onverschrokken Hattie neer, die in de vechtscenes niet onder doet voor de twee patsers. De fans zullen niet teleurgesteld worden, maar ook de bezoekers die voor het eerst naar het Fast & Furious spektakel gaan zullen naar meer verlangen. Dat komt er dan ook, want de opnames voor de volgende zijn al aan de gang en wordt midden volgend jaar uitgebracht.

Regie: David Leitch
Met: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idres Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren,
Elza Gonzales, Ryan Reynolds, Rob Delany, Eddie Marsan, Eliana Sua
Kijkwijzer: 12 Jaar