Traumaheli mag niet landen bij ziekenhuis

13

Den Helder – Een traumahelikopter die landt op de Sportlaan, omdat hij niet mag landen bij het ziekenhuis. Het leverde maandag verbaasde gezichten op, het klinkt velen ook vreemd in de oren, maar het is wel waar.

In de traumaheli die maandag landde zat een persoon die van Vlieland kwam en medische hulp nodig had. Hij werd overgebracht naar het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder. “Omdat de traumaheli niet bij het ziekenhuis mag landen, is voor de Sportlaan gekozen. Daar werd de patiënt overgezet in een ambulance en is vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht”, liet de politie weten.

“Het klopt dat onze locatie in Den Helder niet over faciliteiten beschikt voor een traumahelikopter”, laat Marieke de Vries van de NoordWest Ziekenhuisgroep weten. “Dat heeft te maken met vergunningen, maar ook met het feit dat locatie Den Helder geen traumacentrum is. Onze locatie in Alkmaar is wel een level 1 traumacentrum.”

Vervoer
Het komt volgens De Vries overigens zeer zelden voor dat een patiënt per traumahelikopter naar de locatie in Den Helder of Alkmaar wordt gebracht. “Traumahelikopters worden sowieso zelden ingezet voor het vervoer van patiënten. Ze worden ingezet om ervoor te zorgen dat er snel een trauma-team ter plaatse kan zijn, als ondersteuning van de ambulance. De arts uit het trauma-team kan ter plaatse verrichtingen uitvoeren en kan met de met de patiënt mee in de ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.”

13 REACTIES

 1. Heeft den helder dan wel n ziekenhuis. ? Als er spoed bij is moet je naar Alkmaar me de ambulance daar aangekomen is het soms te laat den helder moet weer n eigen ziekenhuis krijgen vooral als je denk aan de oudere

 2. Vergunning of niet, het gaat hier om mensenlevens. En ons ziekenhuis heeft altijd een platform voor Helikopters gehad. Inmiddels is op die plek een parkeerplaats gekomen. Ik zou zeggen het blik weg, en helikopterplatform terug. van 50 meter extra lopen krijgt niemand wat.
  Het zullen wel de buurtbewoners zijn geweest die hebben lopen klagen over het stijgen en landen van helikopters. 10x per jaar wakker worden van een helikopter is niet klacht waardig,zeker niet als het om mensenlevens gaat.

  • En wie gaat dat allemaal betalen Andrea?
   Ziekenhuizen in het land hebben al moeite om alles te bekostigen. Overigens is dit niet alleen een kwestie van even een helikopterplatform plaatsen. Hele afdelingen hebben aanpassingen nodig, plus extra personeel is nodig om hier een traumacentrum te vestigen.

  • Lees het artikel nog eens goed !! Een trauma heli gaat met een medisch team naar de plaats van het ongeval. Niet naar een ziekenhuis.

   • pot ketel, deze helikopter moest landen op de Sportlaan omdat hij niet bij het Gemini mocht landen…..

    • door allerlei achterlijke regeltjes zoals gewoonlijk in dit overgeregelde land waar je liever kan doodvallen dan dat er helikopters mogen landen bij een willekeurig ziekenhuis (zoals vroeger dus wel het geval was, toen was een mensenleven nog belangrijk….)

  • Merkwaardig suggestie heb je over de buurtbewoners die wat tegen die heli landingen hebben. Andrea.
   Straks gaan wij buurtbewoners ook klagen over de sirenes van de ambu
   En als dat gelukt is gaan we bezwaar maken over het lawaai van de airco van langsrijdende bussen.

 3. zo is er afgelopen week nog iemand overleden met een gescheurde aorta omdat ze dat niet kunnen behandelen in den helder moet je voor naar amsterdam schandalig

 4. Wat is nou belangrijker mensen redden of vergunningen waarom moet alles naar Alkmaar wij moeten per auto dat kost tijd en niet met een helikopter hou toch eens op met dat geldverslindende Alkmaar

  • Met een auto naar Alkmaar, is sneller. Daar een traumaheli hier niet staat. Deze heli staat in Amsterdam en voor dat die hier is en de patient heeft opgehaald, ligt die, in die tijd al hoog en breed in Alkmaar. Daarbij , traumaheli,s zijn niet of slecht ingericht als ambulances als het gaat om het vervoeren van patienten. Zij vervoeren een medischteam naar de plaats van het ongeval en terug. De vraag is echter , waarom Den Helder geen traumacentrum is met al die activiteiten op de olie en wind industrie en het eiland Texel als overbuur. Waarom , is het landingsplatvorm hier omgevormd tot parkeerplaats. Is dit de zoveelste uitkleding van ons ziekenhuis ? Zolang zamerhand, houden we hier niet meer dan een veredelde EHBO post over. En Schuiling , onze Burgemeester , die zich dood zou vechten voor het behoud van het ziekenhuis , leeft nog.

 5. Kan me als de dag van gisteren herinneren hoe onze dochter vanaf het heli platform bij het voormalig Gemini naar AMC Amsterdam werd gevlogen. Ze wordt volgende week 21 jaar. Elk ziekenhuis, ongeacht het level zou een helikopter moeten kunnen ontvangen. Mensenlevens moeten altijd voorrang hebben op wetten, regels en papieren.

 6. In mijn jeugd landen er helikopters in het Timorpark op de grote speelweide, leuk als het gras net gemaaid was. 😉

Comments are closed.