Veertien nieuwe herdenkingsstenen

7

Den Helder – De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder onthult woensdagmiddag 4 september voor de vierde keer een aantal herdenkingsstenen ter nagedachtenis van Joodse stadgenoten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Hierbij is ook een aantal nabestaanden aanwezig.

Tot april 2020 worden er meer dan honderd herdenkingsstenen geplaatst. Voorafgaande aan de onthulling van de herdenkingsstenen is er een bijeenkomst in het verenigingsgebouw De Jutter aan de Spoorgracht 5A, aanvang 13.00 uur. Er worden 4 september in totaal veertien herdenkingsstenen onthuld.

Tijdens de bijeenkomst in De Jutter en bij de onthullingen verlenen scholieren van de Jac P Thijsseschool hun medewerking. Namens het gemeentebestuur is wethouder Tjitske Biersteker aanwezig. Vertegenwoordiger van Joods Noord-Holland, Louis de Leeuw, spreekt ook een herdenkingswoord en eindigt met het uitspreken van het Jizkor en het Kaddisjgebed.

Donaties
Giften en donaties zijn nog steeds van harte welkom om de doelstelling van de stichting te realiseren: het leggen van herdenkingsstenen en het plaatsen en onthullen van een Gedenkplaats in het nog te realiseren tweede gedeelte van het Stadspark. De onthulling staat voorlopig gepland voor 29 april 2020. Het jaar dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam.
Bankrekeningnummer t.n.v. de stichting: Rabobank NL14 RABO 0326 8989 21

De Stichting Herdenkingsstenen heeft een website www.herdenkingsstenendenhelder.org waarop meer informatie is terug te vinden over eerdere steenleggingen.

7 REACTIES

 1. RB en Richard,
  Ik wil even het volgende melden over de burgemeester betreffende de herdenkingsstenen.
  De burgemeester heeft met NADRUK gevraagd om voor zijn afscheid GEEN CADEAUS te geven maar in plaats daarvan geld te geven voor de De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder tijdens zijn afscheidsreceptie.
  Het is maar dat u beiden dat ook weet.!!!!
  In dit geval dus ZEER positief van de heer Schuiling.

  • beste heer Hagen, daar ben ik zeker van op de hoogte en vind het daarom zeer hypocriet dat deze burgemeester (als ik hem dat nog wel kan noemen) niet aanwezig is bij zo’n beladen plechtigheid

   • Nu ben ik ook geen fan van deze Burgemeester, maar het zou zo maar kunnen dat de man verhinderd is, reeds een andere afspraak in zijn agenda had staan of misschien wel op vakantie is. Het claimen van zijn aanwezigheid bij deze bijeenkomst gaat wel heel ver. En uit de verhalen die ik hier lees heeft Dhr.Schuiling zich voldoende ingezet voor deze Stichting., dat dan weer wel in tegenstelling tot andere zaken.

 2. De heer Schuiling was voorzitter van het comité van aanbeveling en hield een toespraak tijdens de eerste ceremonie in de loge van de Odds Fellows aan de Kanaalweg op 16 september 2018

 3. Beste RB,
  Het GEHELE college van B&W staat nou niet bepaald op nummer 1 van mijn balboekje 🙁 🙁
  Maar ik ben WEL van mening dat indien de heer Schuiling iets positiefs doet dat ook wel eens vermeld mag worden.
  Afzeiken is dus niet altijd nodig laat staan normaal,fijn weekend verder.

  • het is in mijn ogen dus niet positief, dat is het mooie van dit land, iedereen mag een mening hebben,
   ik wens u ook een fijn weekend, het is mooi weer dat vind ik dan, misschien u wel niet

 4. Het gaat hier om de herdenking van Joodse slachtoffers uit de tweede wereldoorlog !
  Alstublieft wat respect en laat de rest er deze keer aub buiten.
  Prima dat men een mening heeft over de burgemeester en alle andere zooi die speelt in Den Helder.
  Maar het zou u sieren omdat bij dit onderwerp NIET ter sprake te brengen.
  Volkomen ongepast.

Comments are closed.