Conflict Scholte: rechter stelt gemeente Den Helder in het gelijk

42

Den Helder – De rechtbank in Alkmaar heeft woensdagmiddag uitspraak gedaan in het geschil met kunstenaar Rob Scholte. De kern van het geschil is of de gemeente Den Helder terecht de overeenkomsten betreffende het pand Middenweg 172-174 heeft mogen opzeggen. De rechtbank heeft de Den Helder in het gelijk gesteld: de gemeente heeft correct gehandeld en de overeenkomsten terecht opgezegd.

Deze uitspraak geeft duidelijkheid in een langlopend juridisch conflict tussen de gemeente en de heer Scholte. Wethouder Wouters: “De kwestie heeft niemand goed gedaan, heeft de gemeentelijke organisatie uitzonderlijk veel tijd en energie gekost én het imago van de stad aangetast. Gelijktijdig heeft de rechtbank ook de vordering van Scholte richting firma Tuin afgewezen. De eis was om als huurder toegelaten te worden tot het pand Middenweg. Hiermee is ook voor Tuin klaarheid geschapen. Met deze uitkomst kunnen zij hun energie nu verder richten op een mooie invulling van deze hoek van het stationsplein.”

Tevens benadrukt Wouters dat alle in de pers genoemde financiële claims in deze zaak ten laste van de gemeente hiermee onjuist zijn gebleken: “Na deze heldere uitspraak kan het college zich weer ten volle richten op het welzijn van zijn inwoners en de brede ontwikkeling van Den Helder.”

Scholte moet een bedrag van €361.340 aan ontruimings- en opslagkosten betalen. Ook moet hij 24.519,71 euro betalen aan achterstallige kosten voor de nutsvoorziening.

Klik hier voor de volledige uitspraak

42 REACTIES

 1. Ik pak de popcorn er alvast even bij. Ik kijk uit naar de reacties.
  (ontopic: Ik ben blij dat het nu allemaal voorbij is en hopelijk ook het gezeur)

 2. Nou kom maar op allemaal die zielige Rob een hart onder de riem willen steken … Het is dus en een klaploper, schuldenmaker en zadelt de gemeenschap op net kosten van deze rechtszaak fijne en stoere vent hoor!

  • Ze kunnen hem beter en paar euro’s in zijn knip doen want die is goed leeg, maar daar heb je gelukkig vrienden voor toch?

 3. Een slechte zaak, maar wat kan men verwachten als ook de rechtelijke macht in Nederland niet meer objektief is maar corrupt zoals in vele publicaties de laatste tijd naar voren komt.
  .

 4. Nou dat was toch voor ieder wel denkende burger geen verassing.Nou mag Rob S dus meteen 4 ton gaan ophoesten.Dat moet voor zo’n wereldberoemd kunstenaar toch geen probleem zijn.Paar van de geweldige kunstwerken verkopen en hoppa.En anders kunnen zijn ” volgers ” nog met de pet rond in Den Helder.Eindelijk een einde aan deze tragi komedie.Al zullen zijn complot denkende ” volgers” het er weer niet mee eens zijn. Het bier staat koud en het popcorn bakje is gevuld.

 5. Voor mij dus geen bier en popcorn o.i.d.
  Ik laat de tegenstanders van Rob hier rustig hun vreugde botvieren en geef verder geen commentaar op deze voor Rob en anderen ZEER TELEURSTELLENDE UITSPRAAK,ook voor mij dus.Het zou zo maar kunnen zijn dat ik mij dan zeer ongenuanceerd ga uitdrukken alhier en zover wens ik mij niet te verlagen richting rechtbank en gemeente.

  • Ieder weldenkend mens had dit kunnen verwachten. Zorgen jullie voorstanders ook dat de verschuldigde gelden betaald worden? Of houdt jullie liefde daar op?

 6. Er zal wel een extra feestelijk tintje gecreëerd worden tijdens de afscheidsreceptie op donderdag 26 september door het HELE huidige college en het VORIGE college in de geest van:Die Scholte hebben we toch maar mooi genaaid.
  ‘,,We nemen er nog een extra borrel op vrienden””,zal Schuiling wel zeggen

  • Toch bijzonder.. Rob is gewoon een klaploper.. dit was van te voren al voorspeld.. laten we nu niet doen alsof de gemeente hem genaaid heeft. Regels zijn nu eenmaal de regels…(grappig.. maar dus ook voor hem!)

 7. Natuurlijk gaat Scholte in hoger beroep,lekker rekken.En de Scholte volgelingen huilen meteen weer mee. Hopenlijk rekent de gemeente een dikke rente over zijn schulden.

 8. Ik lees onderaan deze website nog 98 dagen tot kerst. Dat wordt een magere kerst voor Rob en familie? Wil echter wel benadrukken dat de schuld bij beide partijen ligt. Wel is duidelijk geworden wie de langste adem en dikste (burger)portemonnee in handen heeft … trieste zaak die alleen verliezers kent!

 9. Waar rottigheid daar Scholte. Google het maar. De man spuugt in de hand die hem was gereikt en zadelt de gemeenschap daarna op met hoge (proces) kosten. Blah.
  Een kunstenaar van zijn kaliber kan toch gewoon een klein kunstwerkje verkopen dan is die, volgens eigen zeggen, direct multimiljonair. Wie kan er nou voor niks wonen en werken? Schaam je Scholte!!!

 10. Nou Rob, je hebt tenminste gevochten voor waar je in geloofde en hoe het ook afloopt…heb ik daar toch heel veel respect voor.

 11. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2019:7859&showbutton=true

  voor diegene die zich echt willen verdiepen in de uitspraak. m.i. een zeer uitgebreide en juridische uitspraak van de rechtbank. Indien er wel sprake is geweest van een huurovereenkomst heeft de gemeente dit op de juiste manier ontbonden met inachtneming van de 3 maanden opzegtermijn. De huurbescherming die Scholte dacht te hebben omdat hij ook het pand bewoonde is onderuitgehaald door de rechtbank, Scholte verblijf daar illegaal waardoor huurbescherming niet opgaat. Ook heeft de advocaat van Scholte een flinke steek laten vallen door geen beroep te doen op ontruimingsbescherming, hiermee had Scholte 2 maanden extra de tijd gehad om te ontruimen.

  in mijn ogen een juiste uitspraak…

 12. Wat hier ontbreekt is een stuk menselijkheid die een burgemeester had kunnen tonen,maar het bewust niet heeft gedaan.
  Voor het eerst is het huurcontract geopenbaard.
  Het conflict heeft zich ontaard in een persoonlijke vete tussen burger en burgemeester.
  Waarbij de vraag gesteld mag worden of hier sprake is van: van uiterst ambtelijk machtsmisbruik.
  Het toont een onwaardig totaal incompetent gedrag aan van deze man,die hij hoe sneu ook, reeds vele malen tijdens zijn ambtsperiode onnodig heeft laten zien.
  Hij zal zeker niet genoemd worden als voorvechter van het polder model.
  Ik wens de burgemeester alvast fijne kerstdagen toe.

  • Scholte heeft gewoon geprobeert de boel naar ZIJN hand te zetten.Dat is hem niet gelukt.
   Wie zijn reet brand moet op de bladeren zitten.
   En de schuld bij Schuiling neerleggen is een beetje kort door de bocht.Hij kan
   beter zijn hand in eigen boezem steken.

  • Sorry hoor.. Hoezo menselijk.. Als ik zie wat voor gal dhr. Scholte allemaal heeft lopen spuien de media in… kan je moeilijk zeggen dat deze beste man netjes de strijd is aangegaan..
   Maar goed.. los van het menselijke aspect…. Regels zijn regels.. die gelden voor iedereen.. Als we op gevoel en emotie alles gaan behandelen.. dan had ik hem er trouwens ook uitgeschopt 🙂 maar dat is weer een ander verhaal.

 13. De manieren waarop we onze doelen nastreven zijn afhankelijk van de context. Ze veranderen met de omstandigheden ook al blijven wij standvastig in onze toewijding aan onze visie.(Nelson Mandela)

 14. Wat volgens mij nog 0 keer genoemd is in de vele discussies rondom de persoon R.S., is dat voor zijn aankomst in Den Helder, het postkantoor werd gebruikt door fantastische jonge Helderse kunstenaars die prachtige exposities hadden. Deze heldenaren zijn in de loop van de tijd weg gepest door de heer R.S., pas daarna ontstond meneer zijn museum…….

  • Arnie. De rechters, het college, gemeenteraad, zeestad enzovoorts deugen niet nu de uitspraak is zoals verwacht. Eergisteren riepen we nog hosanna en gingen we champagne drinken (de heer Hagen) op de weerkomst van het RSmuseum. En nu is het stil bij de reaguurders. Als je een uitspraak van een rechter niet wil volgen, waarom procedeer je dan? Ik geloof in deze rechtstaat. De gemeente is onnodig op kosten gejaagd. Dus u en wij.

 15. En zijn aanhangers die altijd op dha het hoogste woord hadden : zij hullen zich in stilzwijgen.
  Hoor het ruisen der wind in het “Palermo aan het Marsdiep “

 16. De intentie voor beide partijen n.l gemeente/scholte was het vestigen van een museum.
  Museum was gerealiseerd contractueel lag het vast met beeindigen 3mnd vooraf opzegging.
  Beide partijen waren hiervan op d hoogte.
  Beide partijen gingen ervan uit dat deze regel niet ten uitvoer zal worden gebracht,gezien de eis van de gemeente er minsten 3x per j.r een expositie gehouden moest worden.
  Waardoor het museum een permanent karakter zou moeten krijgen,incl dat het bezoekers zou trekken.
  Een kind van 3jr kan je uitleggen dat het toestaan van het vestigen type/omvang/atelier niet op deze basis van beroepen op 3 maanden vooraf opzeggen,op gestart kan worden.
  Daaruit bestaat tenminste een zorgplicht voor een andere locatie.
  Bovendien is tijdens de uitzettings procedure geen enkel algemeen belang gebleken.
  Tevens is door de gemeente gedoogd dat het gezin van scholte er ook is gaan wonen.
  Zoals is gehandeld i.o. van deze burgemeester ga je normaal gesproken in het maatschappelijk verkeer niet om met mensen.
  En of je zijn(scholte)kunst nou wel of niet mooi vind doet hierbij niet terzake.
  Wat hierbij wel terzake komt is de vraag zijn deze handelingen i.o. van deze burgemeester misbruik van ambtelijke functie?
  Ik vind vanuit moreel gezien zeker wel.
  Vind het absurd eerst scholte toestemming verlenen in deze omvang een museum te beginnen,en dan als overheidsorgaan op deze manier afhandelen,een walgelijke onmenselijke vertoning geweest.
  Hoop ook van harte dat er beroep tot in Straatsburg aangetekend zal worden.
  Scholte heeft gewoon gelijk,

   • het gaat hier om een mening beste RB,en niet of ik bevoorrecht ben om boven een rechter noch U staan.
    Zelfs nog nooit in mijn hoofd opgekomen Uw idee,kan ik U bij deze bevestigen.
    Wel gelukkig de mogelijkheid dat juridisch naar ik hoop het laatste rechtelijk woord nog niet is uitgesproken.

  • Als inwoner van Den Helder, ben ik anders blij dat Scholte verloren heeft en de gemeente heeft doorgezet en zo ken ik er vele die er zo over denken.
   Maar goed, er blijven in deze altijd 2 kampen gok ik zo…

 17. Vorige week , hebben zijn advocaten beslag gelegd op kunst van Scholte. Zagen zij deze uitspraak aankomen ? En hebben zij hun gelden in de vorm van beslaglegging veilig gesteld ? Ik zie al een aanvraag van een faillissement aan komen.

 18. Goed nieuws voor Den Helder. Als hij van Den Helder houdt dan betaalt hij het door de rechter vastgestelde bedrag en zet hij zijn leven elders voort.
  Dan kan de gemeente zich weer op postieve dingen richten die de stad verder brengen zoals de bouw van nieuwe scholen en woningen voor de inwoners van Den Helder e.o..

Comments are closed.