Downton Abbey

0

Het werd de meest succesvolle serie in de categorie kostuumdrama’s: Downton Abbey, de lotgevallen van een aristocratische familie in Engeland. Tevens de duurste serie ooit gemaakt in Engeland, de productiekosten waren met een miljoen pond per aflevering aardig aan de prijs. Het bracht echter z’n geld wel op met 12 miljoen Britten die wekelijks aan de buis gekluisterd zaten, daarnaast werd de serie wereldwijd aan ruim 100 landen verkocht. Dit speelde van 2010 tot 2015 en nu is daar de film waar de fans met smart op hebben gewacht.

Het gezapige leven van de familie Crawley en hun bedienden staat volledig op de kop als er een brief van Buckingham Palace wordt bezorgd. De Koning en de Koningin komen logeren, het is maar voor één nacht, maar evengoed slaat alles op hol. De zilverpoets en was gaan overuren maken, alles zal glanzen, glimmen en glinsteren. In de keuken moeten ze de receptuur doornemen voor de lunch en het diner, Mrs. Patmore (Nicol), de kokkin, wil eerst even zitten en bijkomen van de schrik.

Terwijl alles in eerste instantie op de rit lijkt te staan, gaan dingen toch totaal anders dan verwacht. Er komt een delegatie met een butler, kok en lakeien naar Downton Abbey, die het programma gaan invullen. Met name de butler (Haig) gooit het hele scenario in de war tot de maat vol is en het personeel geen genoegen neemt met de gang van zaken. Ze trekken hun eigen plan!

Onderlinge strijd
In het kasteel de nodige reuring, maar ook daarbuiten met hier en daar een onderlinge strijd tussen echtelieden en familieleden. Grandma Violet Crawley (Smith) wil zich persoonlijk graag bemoeien met de erfenis van Lady Bagshaw (Staunton), die de inmenging niet op prijs stelt. Er is een parade voor het Koninklijk gezelschap, terwijl homoseksualiteit ook nog even een rol speelt in het puriteinse Engeland van een eeuw terug. Kortom, er gebeurt het één en ander in en om het kasteel wat er zo idyllisch uitziet!

Voor de liefhebbers van de serie is het een feest van herkenning, want het grootste deel van de cast doet mee in de film. Dame Maggie Smith, ze is Commandeur in de Orde van het Britse Rijk, had eerder aangegeven niet mee te doen met de film en daar is ze op teruggekomen. De 84-jarige actrice, die verschillende prijzen won voor haar aandeel in de serie, speelt met verve haar karakter.

Aanrader
Liefhebbers van de serie gaan natuurlijk heen, maar je hoeft deze niet gezien te hebben om de film te kunnen volgen. De verhoudingen tussen de karakters zijn duidelijk; de standsverschillen en intriges zijn helder en de steken onder water hebben vleugels, de sneren zijn zo rechtstreeks dat ze boven het water uit stijgen! Al die ontwikkelingen in die prachtige omgeving, met de gedetailleerde kostuums en decors, maken Downton Abbey een aanrader voor liefhebbers van dit genre.

Regie: Michael Engler
Met: Maggie Smith, Imelda Staunton, Jim Carter, Tuppence Middleton, Michelle Dockery, Lesley Nicol. David Haig, Matthew Goode
Kijkwijzer: 12 jaar