Geen eindejaarsuitkering voor minima

15

Den Helder – De Helderse minima krijgt geen extra eindejaarsuitkering. Dat meldt het college in antwoord op raadsvragen van D66.

“Gezien de sterke stijging van de prijzen voor levensonderhoud en energie wordt de groeiende groep mensen met een inkomen onder de minimagrens steeds vaker geconfronteerd met teruglopende koopkracht, waardoor ook steeds vaker wordt gekozen te bezuinigen op de zorgbehoefte en op voeding. Van aankopen van gezonde voeding kan al vaak geen sprake meer zijn, omdat daar gewoon geen geld meer voor is”, stelt D66. “In het verleden werd voor de feestdagen aan het einde van het jaar een eindejaartoelage verstrekt, waardoor enige financiële ruimte voor de feestdagen ontstond.”

Het college zegt de zorgen van D66 over de ontwikkeling van de koopkracht van de inwoners met een minimuminkomen te delen. “Vanuit de mogelijkheden die wij hebben proberen wij deze inwoners te ondersteunen. Tegelijkertijd moeten wij accepteren dat het teruglopen van de koopkracht zijn oorsprong vindt in door het rijk of andere partijen genomen besluiten en maatregelen. De suggestie om een eenmalige eindejaarsuitkering voor de minima te verstrekken in 2019 nemen wij niet over”, aldus het college.

Het mag niet
“Enerzijds vanwege de gemaakte keuzes om de gemeentelijke begroting op orde te krijgen en anderzijds omdat het niet geoorloofd is als gemeente een eenmalige uitkering te verstrekken ter verbetering van de koopkracht. Dit valt onder de noemer inkomenspolitiek en is een rijksaangelegenheid. De eindejaarsuitkeringen vanuit het verleden zijn altijd door het rijk georganiseerd en vergoed.”

“De zogeheten Meedoenregeling voor inwoners en hun kinderen die tot de doelgroep minima behoorden, was een tegemoetkoming als sprake was van participeren in de maatschappij op maatschappelijk, cultureel, sportief of educatief gebied”, laat het college weten.

15 REACTIES

  • de Vrij en beloftes nakomen…. goede grap. De enige belofte die hij nakomt verdwijnt in eigen….. Deze heer doet alleen iets als hij er (persoonlijk) beter van kan worden. PvdA en beloften nakomen….. en het is niet eens 1 april.

 1. dat is het verschil tussen Koning Willem Alexander en het Helders college,, De koning naait Maxima en het helders college de minima :p

 2. tsja… het is natuurlijk veel belangrijker om de “nieuwe inwoners”, die op voorhand al tonnen kosten, de stad binnen te halen om het inwonertal op te schroeven. daar kan het geld niet voor op.
  D66 . . . precies dé club die de deur wagenwijd open zet voor de lading aankomende bijstandtrekkers en geen probleem heeft om daar wél bodemloos geld beschikbaar te voor hebben. hoezo verbaasd dit verhaaltje me dit niet

 3. Misschien even beter lezen waarom deze eenmalig uitkering niet doorgaat? Er zijn nu eenmaal regels. Overigens krijg ik als werkende ook geen eindejaarsuitkering of dertiende maand.
  Ik gun het iedereen (inclusief mezelf) overigens wel. Jammer maar helaas.

 4. zijn een paar dingen die ik niet begrijp.
  Het college stelt dat zij het begrijpt de situatie minima,vervolgens wijs het college naar de regering,met de mededeling: dat daar de besluiten genomen zijn die tot de huidige situatie geleid hebben.
  a passant wordt er nog bij vermeld dat het regerings verantwoordelijkheid is.
  Maar vergeet er bij te vermelden dat die zelfde regering geld bestemd voor sociaal domein voor groot gedeelte in den helder voor heel andere doeleinden wordt gebruikt.
  Namelijk het financieren van de prestige objecten waar diezelfde d66 hard aan meedoet.
  Knap hoor deze ronde.

 5. Eens Ad. Immigratie om ons land en onze identiteit te verzwakken blijft maar doorgaan. En levert het geld op? Nee het kost miljarden. Volslagen krankzinnig.

 6. De miljarden klosten tegen de plinten, er worden tienduizenden ‘asielzoekers’ opgevangen, gehuisvest en verzorgt, en de Nederlandse minima krijgt geen eindejaarsuitkering.

  Rutte moet zich keihard schamen!

Comments are closed.