Happy Hour mag weer in Helderse horeca

8

Den Helder – Happy Hour mag weer in de Helderse horeca. Het amendement van het CDA om het verbod op Happy Hour (tot 23.00 uur) op te heffen, haalde maandagavond een meerderheid in de gemeenteraad. Tot groot verdriet van burgemeester Koen Schuiling.

“Steeds meer gemeenten hebben het al geschrapt. De horeca heeft de afgelopen jaren al veel meer verantwoordelijkheid gekregen, door de drank- en horecawet. Ze moeten verantwoord schenken, hoeveel een biertje kost heeft daar niets mee te maken”, aldus raadslid Edwin Krijns. “Daarom stellen we voor dit verbod, vroeg op de avond, te schrappen.” Het CDA vindt happy hour niet het probleem meer in een tijd dat de jeugd voor het uitgaan bijeen komt om in te drinken, ze goedkoop drank halen in de supermarkt en ze te buiten gaan aan lachgas.

Koen Schuiling, als burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde, vond het voorstel geen goed idee. “Het is ingevoerd omdat we in de regio en zeker ook in deze stad excessief drankgebruik tegenkwamen, ook onder jongeren. Dit amendement staat haaks op alle inspanningen die we de afgelopen jaren hebben gedaan om drankgebruik terug te dringen.”

Kat op het spek
Henk Mosk (D66) was het met de burgemeester eens dat overmatig drankgebruik tegen moet worden gegaan en stemde dus tegen. De ChristenUnie steunde het voorstel van het CDA evenmin, net als de Stadspartij (beiden coalitiegenoten van het CDA). Harrie van Dongen noemde het “de kat op het spek binden, we hebben de overlast nu al niet in de hand”.

Behoorlijk Bestuur en PvdA vonden het een lastig dilemma, maar stemden toch voor het opheffen van het verbod. “Ik zie de risico’s van de burgemeester, maar we moeten samen met de horeca tot nieuwe oplossingen komen om drankmisbruik tegen te gaan”, stelde Pieter Blank (PvdA). “En dus geven we dit voorstel een kans.”

De raad stemde uiteindelijk met 17 om 10 voor. D66, ChristenUnie, PVV, Gemeentebelangen, Stadspartij en Seniorenpartij waren tegen.

8 REACTIES

  1. Wat een prachtige logica… jongeren gebruiken lachgas en daarom is happy hour het probleem niet meer… bravo!

  2. Een horeca ondernemer, wil een zo groot mogelijk rendement genereren, dat wil iedereen. Dus geloof maar niet dat zij zich daar ook maar iets van matigen aan trekken. Dus mogen de hulpverleners zich weer uit de naad werken , om de bezopen slachtoffers van het wegdek te schrapen.

  3. Of een happy hour tot een verminderd drankgebruik zal leiden is naar ik aanneem een oprechte wens maar zal met name de jeugd niet weerhouden de kratten bier voortaan uit de supermarkt te slepen. Mogelijk wel wat extra klanten naar Willemsoord of andere horecazaken trekken die na een stevige ‘voorronde’, belust op een voordeeltje, extra naar het goudgele vocht grijpen om bezat de ‘koffer” in te kruipen. ‘Leve de man die het bier uitvond’, een stevige hit begin jaren zestig van het Cocktail Trio, binnenkort vertolkt door het heropgerichte Gemeentekoor onder leiding van dirigent en feestganger Edwin Krijns. Met begeleiding van de raad van Elf is op zich leuker dan het lijflied van de Krabbetukkers ‘It’s a long way to Tipperary’ die overigens al uit eerste wereldoorlog dateert. Overigens een toeristische tip. Bezoek eens het biermuseum in Alkmaar. Heel interessant.

  4. Hoera Happy Hour is terug maar voor hoe lang. En hoeveel horecagelegenheden gaan dit weer invoeren. Of gaan we straks terug naar de tijd van vrije sluitingstijden in de horeca. Het ziet er naar uit dat met het vertrek van Hr Schuiling alles terug wordt gedraaid. Natuurlijk is het afwachten hoe erg de overlast word nu dit weer wordt ingevoerd. Of is dit de aanzet om mensen een cafe te openen na al opgelegde regels. Natuurlijk zijn er bepaalde mensen blij met 2 halen 1 betalen. Dit geldt niet alleen voor de jeugd dat ze eerder naar het cafe gaan. Er zijn genoeg ouderen die graag een drankje lusten, en dat komt in elke familie voor Meneer Vermooten. Of zingen we straks van in de hemel is geen bier daarom drinken we het hier.

  5. Tom Manders (Dorus) zong het lied begin 1971 met succes en is na het betreden van de hemelpoort er in de alcoholvrije zone (?) zonder bier kennelijk tevreden en verschoond (zonder motten) achtergebleven.

  6. Ik ben groot voorstander : kan de man met de kleine beurs of uitkering ook eens een pilsje extra drinken toch ?

Comments are closed.