Inwoners mogen meedenken over nieuwe burgemeester

14

Den Helder – Met het vertrek van burgemeester Schuiling gaat Den Helder op zoek naar een nieuwe burgemeester. Wie dat wordt? Dat is nog niet bekend. Eerst wil de gemeenteraad graag weten wat de inwoners belangrijke eigenschappen vinden voor een burgemeester.

Welke eigenschappen zijn onmisbaar voor de beste burgemeester voor Den Helder? Via een inwonerspeiling kan een ieder zijn of haar voorkeur uitspreken. Dat kan tot 30 september 2019.

De gemeenteraad van Den Helder stelt een profielschets vast voor de nieuwe burgemeester. Als onderdeel van de zoektocht naar de beste kandidaat voor deze belangrijke functie, vraagt de gemeenteraad haar inwoners naar welk type persoon gezocht moet worden. Wat zijn belangrijke eigenschappen voor de burgemeester? Wat voor persoon moet de nieuwe burgemeester zijn? De gemeenteraad neemt de reacties van de inwoners mee in de profielschets.

Taken burgemeester
De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast heeft de burgemeester een belangrijke taak bij het handhaven van openbare orde en veiligheid. Vanzelfsprekend is er ook een belangrijke ceremoniële functie. Een vertrouwenscommissie wordt gekozen uit de leden van de gemeenteraad en begeleid het benoemingsproces. Elke gemeenteraadsfractie levert één commissielid. De bevoegdheden van de vertrouwenscommissie worden vastgelegd in een verordening.

De gemeenteraad stelt een profielschets vast. Dit document is leidend in de zoektocht naar de nieuwe burgemeester van Den Helder. Na een uiterst zorgvuldige procedure benoemt de koning de nieuwe burgemeester. De verwachting is dat nog voor de zomer bekend is wie de nieuwe burgemeester van Den Helder wordt.

Klik hier voor de online enquête.

14 REACTIES

 1. Het beste financiele advies krijg je nog steeds van de banken. Mits je het volledig omkeert. Schuiling is dus uitstekend bruikbaar voor de profielschets.

 2. Bedenkelijke rol van de gemeente raad.
  , Toont nu duidelijk aan wat voor meelopertjes het waren onder Schuiling.Waren zij het soms ook niet een hoe Schuiling als burgemeester fungeerde ,en durfde zij dat niet te zeggen ? zodat zij nu aan de bevolking gaan vragen wat voor burgemeester zij willen hebben om een volgende miskleun te voorkomen ? Kan de raad in ieder geval zeggen , als het weer mis gaat , “het was jullie eigen keus”

 3. Den Helder heeft al decennia een VVD burgermeester gehad. Zou het de gemeenteraad niet zieren om eens verder te kijken of er uit de andere partijen een geschikte burgermeester te vinden is. De laatste VVD burgermeesters hebben alleen maar ellende bezorgd in Den Helder. Maar een burgermeester die ook tegen kritiek kan als hij fout zit. Oud burgermester Hr Schuiling kon hier niet tegen als hij persoonlijk werd aangevallen op een verkeerd besluit.

  • ja… we zitten te wachten op zo’n links product uit de idiotenhoek van groenlinks of d66.
   dan kun je dit dorp net zo goed meteen afgraven en laten zinken.
   kijk maar naar de plaatsen waar zo’n linkse vrucht de leiding heeft.
   loopt het inwoneraantal wel snel op……. met 1000den nieuwe nogal dik aangeklede bijstandtrekkers.

   maar het zal wel weer verhaal “strontkar” worden. zogenaamd laten “meedenken” om vervolgens dat hele onderzoek in de kliko te mieteren en wéér zo’n kansloze zeestad-slaaf op de zetel planten.

   wat een grap.

 4. Stinkt dit naar misdaad? Ik wilde de enquete over de nieuwe burgemeester invullen krijg ik dit voor mijn neus:
  De vragenlijst is volledig ingevuld

  U heeft deze vragenlijst al ingevuld. U kunt de vragenlijst niet nog eens invullen.
  Dus iemand te te klooien (VVD?)

 5. Het krankzinnige gemeentebestuur van Den Helder heeft op kosten van haar burgers de hele stad volgehangen met ontsierende borden waarmee burgers worden gesmeekt om naar de afscheidsreceptie te gaan van de meest impopulaire burgemeester uit de geschiedenis van het Palermo aan het Marsdiep. Anders komt er geen hond. Zoiets is nog nooit vertoond. Alles en dan ook werkelijk echt alles doet de Helderse bestuursmaffiaclan om haar totale falen te verdoezelen….

 6. De afscheidsreceptie wordt noodgedwongen op zwaar beveiligd militair terrein gehouden, omdat men bang is voor boze inwoners die het afscheid van Schuiling kracht bij willen zetten.

  • iedereen is uitgenodigd staat er op een paar billboards langs de weg, maar je moet je alleen wel even opgeven zodat ze je kunnen screenen 😉

 7. Schertsvertoning ! Deze Gemeente wil helemaal niet dat er mee gedacht wordt. Tuurlijk, we zetten een campagne op die we vervolgens volledig negeren. Soortgelijk verhaal met de verkiezingsbeloften. Nee, als er iets is waar je niet op kan vertrouwen dan is het wel deze gemeenteraad. Wat een bedrog !

 8. Iemand die de spelregels van de democratie begrijpt en daar naar leeft.
  Die contact zoekt met inwoners,mensen respecteert.
  Zie het echter duister in,daar het aantal demagogen slechts met een persoon afgenomen is.
  Het is een vooroordeel van mij (besef het) mijn grootste angst is dat er in nieuwe demagoog gezocht zal worden.
  Vult de zittende weer lekker aan,met als gevolg er zal geen verandering komen in het gevoerde beleid.
  Je kunt het al proeven aan de georganiseerde afscheid receptie van de zittende en achterblijvende demagogen.
  Met tranen van ontroering zullen ze afscheid nemen van de een van de grootste incompetente burgemeesters die dit land heeft voort gebracht.
  Miljoenen veroorzaakte schade door miskleunen achterlatend,zonder enige persoonlijke schade ervan te gaan ondervinden.
  Zijn grootste talent bestaat uit zwijgen,doet mij gelijktijdig denken aan mensen die ik verder buiten beschouwing zal laten.

 9. Gelet op het gegeven dat er niet meet gereageerd kan worden het artikel:Afscheidsreceptie burgemeester waag ik toch nog een opmerking te plaatsen n.l de volgende:
  Men heeft in deze gemeente de mond vol van paracommercie en controleert dit vrij regelmatig bij buurthuizen en dergelijke.
  Is een afscheidsreceptie op het KIM GEEN paracommercie?
  Denk het WEL!!!! Of vergis ik mij?
  Dit het volgens mij NIETS met beveiliging te maken,beste Dick Berts,wel met ons kent ons!
  En nee, ik ga niet meedenken over een nieuwe burgemeester,wordt toch weer een VVDer,kunnen ze maar beter gelijk Kees Visser er neer zetten dan gaat er in ieder geval weinig veranderen en weten we waar we aan toe zijn.

 10. Eens wilde ik burgemeester worden van Terschelling. Graag wilde ik vader worden van de bewoners van een Waddeneiland. Dus, toen de gelegenheid daar was solliciteren. Direct daarop drie weken op vakantie. Kon keurig binnen de reactie termijn. Terug thuis een bericht op mijn antwoordapparaat. Of ik contact wilde opnemen met de burgemeester ( Staatsen). Joyce vertelde me dat dit verband hield met mijn burgemeester sollicitatie. Dat was daar er al een brief van de griffier van de provincie Friesland lag waarin mijn sollicitatie werd afgewezen. Dat was weer opvallend. De vaste procedure was dat de consultatie van een burgemeester behoort tot de sollicitatieprocedure. Dus ben ik maar eens op onderzoek uit gegaan. Dit leidde er toe dat excuses werden aangeboden daar er helaas procedureel iets fout was gegaan. Voor mijn oog speelde zich de film af waarin de Friese griffier zijn voormalige collega, de Overijsselse griffier ( Staatsen), belde en hem vroeg wat voor snippenschieter ik was.
  Later, toen de voormalige Overijsselse griffier onze gemeente moest verlaten, waarbij ik een effectieve verlatingsprocedure deed uitvoeren, werd ik lid van vertrouwenscommissies. Daar leerde ik dat sollicitaties vooraf werden gefilterd ( ik had dat zelf ondervonden), dat de vertrouwenscommissie er op moet vertrouwen dat de aangeboden lijst met kandidaten de werkelijkheid getrouw weergeeft. Die kandidaten, geselecteerd, zoals wordt gesteld, op basis van de gemeentelijke wensenlijst, gaan het vertrouwenscommissie circuit in. Mijn ervaring is, en ik heb enkele vertrouwenscommissies mede bemand, dat er onevenwichtigheid in de samenstelling van de lijst was. Gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring vroeg ik mij af of de samen stelling van de lijst georkestreerd wordt. Het is altijd weer opvallend dat burgemeester benoemingen van de grote steden zich niets van het vertrouwenscommissiesysteem lijken aan te trekken.
  Nu worden wij geconfronterrd met de scherts dat de Helderse burger mag meebepalen hoe de volgende burgemeester er uit gaat zien. Dat dit idee in depraktijk onuitvoerbaar zal zijn is mij duidelijk. Mij is ook duidelijk dat de gemeenteraad, met deze enquète niet onze mening wil peilen. De gemeenteraad wil zich hiermee indekken tegen komende tegenvaller. Wij hebben hem of haar toch zelf gewild !

 11. Meedenken, mooie term, maar wat houdt dat precies in? In elk geval zeker niet hetzelfde als meebeslissen. Naar we moeten vrezen was het een grapje: iedereen mag er het zijne van denken.

Comments are closed.