Kitesurfers finishen in Julianadorp na langste tocht ter wereld

0

Julianadorp – Zaterdag was het eindelijk zover. Het juiste weerplaatje diende zich aan voor de langste kitesurftocht ter wereld. Onder naam van Hoek tot Helder kozen in Hoek van Holland zo’n 250 getrainde kitesurfers het ruime sop om na 130 kilometer bij het strand van Julianadorp te finishen.

Om te kunnen starten was het eerste windraam van 18 augustus tot 21 oktober 2018 vastgesteld. In dat windraam moest dan een dag vallen waarbij de windcondities voldoende zijn om de tocht te kunnen varen. Helaas sloot het raam zonder tocht. Ook het tweede windraam in het voorjaar van 2019 leverde geen bruikbare dag op. Het derde raam opende op 7 september.

Nadat woensdag 11 en 25 september als NO GO werden bestempeld, moesten de deelnemers zaterdag 28 september vrij houden. De start was tussen 06:45 en 08:15 uur. Onderweg waren bij Scheveningen, IJmuiden en Schoorl stempelposten. De finish bij Julianadorp werd verwacht tussen 16:00 en 18:00 uur. De eerste meldde zich al voor die tijd in de woeste branding. De toeschouwers trotseerden eerst nog wat regen, maar werden getrakteerd op mooie luchten, zon en natuurlijk een flinke bries.

Zware dag
De deelnemers hadden een zware dag. Bij de start was het goed rustig kitesurfweer en werden de grote vliegers gebruikt van negen tot twaalf meter. Bij Scheveningen was minder wind, maar na de lunch bij IJmuiden dwong de windkracht om terug te gaan naar vliegers van zes meter. Broer en zus Niels en Michelle Zandbergen uit Amsterdam deden voor het eerst mee. Het begin was flink beuken, maar op het eind kon Michelle wel janken. Eenmaal op het strand met de welverdiende medaille kon ze wel weer lachen.

Rintje Ritsma is uiteindelijk niet gestart en Beau van Erven Dorens is bij Noordwijk uitgestapt. In totaal hebben 30 deelnemers de eindstreep niet gehaald. Schaatser Mark Tuitert kwam wel aan en werd opgewacht door SBS 6.

Hartstichting
Zoals gebruikelijk bij grote evenementen leveren de deelnemers de prestatie om geld in te zamelen voor een goed doel. Ook bij deze derde editie werd geld ingezameld voor de Hartstichting. Het doel van deze marathon was 270.000 euro. Alle deelnemers lieten zich sponseren door familie, vrienden en collega’s. Aan het eind van de dag maakte organisator Martijn van Dijk bekend dat er in totaal 373.623 euro is opgehaald. Willem Slager, Stijn Uijthoven en Sanne Durieux ontvingen een nieuw kiteboard van sponsor Slingshotsports, voor de fondsenwerving, van respectievelijk 12.950, 10.740 en 8.310 euro.