ODB nog niet blij met plannen voor Defensie

0

Den Helder – Is het budget van €11,035 miljard voldoende om de schade na 25 jaar kaasschaafmethode en verval om te draaien en een nieuwe weg in te slaan van herstel van de verloren slagkracht. De Onafhankelijke Defensiebond denkt van niet.

“Terecht stelt de minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten dat er stappen vooruit zijn gezet”, meldt voorzitter Erik Jurriëns. “Inderdaad krijgt de ODB signalen van de werkvloer dat zaken sneller en zelfs beter worden uitgezocht, maar net zoveel telefoontjes en gesprekken geven een geheel ander beeld. Aardig in elke begroting is dat het kabinet het land bestookt met cijfers over hoeveel munitie vliegtuigen en schepen. Maar wat is nu het netto resultaat? Hier heeft de ODB toch wel enkele vraagtekens.”

“Als eerste de introductie van de JSF, dit project maakte vanaf het begin een valse start. Met name de kosten rezen de pan uit. Nederland wilde begin eeuwwisseling 88 toestellen aanschaffen als vervanging van de 220 F16 toestellen, dit aantal ging via Hans Hillen 66 stuks, naar een dieptepunt van 37 stuks bij minister Hennis. Nu jubelt men van alle daken dat er 9 extra worden besteld. Even tellen: 46 nog steeds 42 minder dan de stafeis uit 2001.”

De vloot
“Ook de vloot wordt uitgebreid met één bevoorrader (Zr. Ms. Den Helder). Edoch naarmate duidelijk werd dat ook hier de kosten weer zouden stijgen hoor je alweer dat het project onderwerp wordt van bezuinigingen, apparatuur (later of minder), opleveringsdatum (verlaat). Om twaalf mijnenjagers te vervangen (zes waren al verkocht) worden zes nieuwe mijnenjagers besteld. Het liefst was een bescheiden uitbreiding op z’n plaats.”

De ODB keek reikhalzend uit naar wat de begroting zou vertellen over de stokoude gebouwen met veel, tot zeer veel problemen en zelfs nieuwbouw met de nodige problemen. Er wordt gesproken dat keukens (kombuizen) en legeringsgebouwen met spoed worden aangepakt. De ODB adviseerde in 2018 dat een plan van aanpak gemaakt moet worden, omdat van de zeventig eetgelegenheden er zeker zestig in aanmerking komen om gesloopt c.q. volledig gerenoveerd moeten worden.

“Als laatste is het erg jammer dat geen lessen worden getrokken uit het verleden. En dat de begroting dik onder de 2% blijft. Wat dat betreft heeft de VS een punt. Nederland bereikt met moeite 1,34% in 2024 als er ondertussen geen kink in de kabel komt”, aldus Jurriëns.

Personeel op 1
Normaal zet de ODB personeel op 1. “Daar hebben wij zeer zeker naar gekeken, dus een nabrander voor de beleidsmakers op het ministerie. Maak werk van een goed loonhuis. Een loonhuis dat waarde geeft aan de bijzondere positie van de militair en de bijzondere positie van zijn/haar gezin (en na al die jaren nog steeds niet staat). Dat moet toch lukken. Begin eens met het verhogen van alle toelagen. Ja, die zijn verhoogd, maar in onze ogen meer als zoethoudertje dan als een realistische verhoging. Laat in plaats van de mooie woorden over respect maar eens daadwerkelijk zien dat er respect is voor het defensiepersoneel!”