Veel belangstelling voor afscheid burgemeester

7

Den Helder – De grote kantinezaal van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) stroomde donderdagmiddag vol met vooral bewoners van Den Helder. Allemaal gekomen om van de gelegenheid gebruik te maken om persoonlijk afscheid te nemen van burgemeester Koen Schuiling. Na bijna tien jaar verruilt hij het burgemeesterschap met dat van Groningen.

De keuze om het KIM te gebruiken voor dit unieke moment had een praktische reden. Op World Maritiem Day bezocht het college, samen met de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, de Marine en kustwacht in Den Helder. Op uitnodiging van vice-admiraal, Rob Kramer en KIM-commandant, Kapitein-ter-zee Jaco de Bruijn, werd dankbaar gebruik gemaakt van de statige locatie voor het afscheid.

Hoewel Koen Schuiling gevraagd had geen cadeaus en speeches te geven kon presentatrice Marije Boessenkool niet verhinderen dat dit toch op een aardige wijze werd gedaan. Eerst werd de Commissaris van de Koning gevraagd hoe hij zijn bezoek heeft ervaren. Hij is zeer positief gestemd, omdat hij ziet hoe Den Helder hard werkt aan het kantelen van haar imago. Er is aandacht nodig voor het vestigingsklimaat en vooral de bereikbaarheid. Aan de mensen in Den Helder zal het niet liggen, want hij zag veel gemotiveerde harde werkers, die vooral nu willen doorpakken om zeker niet stil te blijven staan. Natuurlijk nam hij de gelegenheid ten baat Koen Schuiling te bedanken en veel succes te wensen. Omdat hij geen cadeaus wil, vroeg Van Dijk hem om een paar handgemaakte manchetknopen in bruikleen te aanvaarden.

Penning
Vice-admiraal Kramer reikte de Prins Hendrik Penning uit. Deze penning is speciaal voor bijzondere burgers en is nog maar 14 keer eerder uitgereikt. Daarnaast had hij voor de verhuizing naar Groningen een survivalkist samengesteld, om toch enigszins voorbereid te zijn, mochten gas en elektriciteit uitvallen. Daarmee wenste hij hem een behouden vaart.
Van Kapitein-ter-zee Jaco de Bruijn, commandant van het KIM, ontving de burgervader een fraaie Officiersdolk.

Als laatste spreker kwam de jonge officier en CDA-er, Harmen Krul, aan het woord. Hij stipte nog eens aan hoe bijzonder Den Helder is. Als je met de Marine weggeweest bent en weer terugkeert naar onze stad, krijg je een gevoel van vertrouwde veiligheid wanneer je die rode toren met zijn heldere licht ziet. Daar wachten vrouw, kinderen, familie en vrienden op je en kom je thuis. Nu is er bij defensie besloten om het volgende bevoorradingsschip naar Den Helder te vernoemen. Nadat Rob Kramer een poster van de scheepsbel voor de Zr.Ms Den Helder had uitgepakt, onthulde Harmen Krul de echte scheepsbel.

Bijdrage
Koen Schuiling bedankte de aanwezigen en mocht daarna nog lang handen schudden. In plaats van een persoonlijk cadeau stelde Schuiling een financiële bijdrage op prijs voor de in april 2020 te realiseren gedenkplaats voor onze voormalig Joodse stadsgenoten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Opdat zij niet worden vergeten. Een bijdrage kan worden overgemaakt naar Stichting Herdenkingsstenen Den Helder: Rabobank NL14 RABO 0326898921.

7 REACTIES

  1. Helaas was ik verhinderd om erbij te zijn. Graag had ik geinvesteerd welke aanhangers van het klimaatfraude-verdienmodel aanwezig waren. Ook bijzonder dat een burgemeester die de lokale democratie om zeep heeft geholpen een prijs krijgt. Ik ben benieuwd hoelang het nog duurt eer de burger de bestuurselite de deur uit schopt. Eerst de kwalijke oorlog tegen CO2 en nu daarbij de kwalijke oorlog tegen NOx. Onderwijs verworden tot indoctrinatie. Kwaliteit van onderwijs down the drain. En de verdieners aan dit alles steken elkaar veren in hun reet. Bijzonder ook dat de KM aan deze onzin mee doet. Mocht het zo zijn dat de komende winter echt koud wordt zal de bestuurselite dan excuses aanbieden ? En vervolgens opstappen ?

  2. Uiteraard lees je hier op Den Helder Actueel wel wat over en niets over een recent rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Hopelijk hebben ze de politieke verantwoordelijkheid van deze ‘bijzondere burger’ bij het uitdelen van een ‘erepenning’ meegewogen.

Comments are closed.