Atlantikwall Museum nog geen publiekstrekker

8

Huisduinen – Het museum in Huisduinen over de Duitse kustverdediging en de bombardementen op Den Helder kan wel een zetje in de rug gebruiken. Het nieuwe Atlantikwall centrum ging eind mei open. Al best wat mensen hebben het bijzondere gebouw weten te vinden, maar de grote stromen bezoekers zijn tot nu toe uitgebleven.

Gastvrouw Karin van Rossum opent, in afwisseling met een collega, ’s ochtends de deuren van het door de Duitsers gebouwde pand aan de rand van Huisduinen. Met een paar handelingen weet ze de expositie klaar te maken voor een nieuwe dag: “We hebben al best wat bezoekers gehad. Het wisselt van acht mensen op een hele zonnige dag tot soms wel 80 man.”

Het uitblijven van het grote publiek ligt niet aan het enthousiasme over de expositie, merkt Van Rossum: “Mensen komen na een dik uur weer terug, hier bij de entree, en zijn dan erg verrast. De geschiedenis van Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog kennen ze eigenlijk niet. Ook Duitse bezoekers zijn vaak erg onder de indruk als ze weer weg gaan.”

Bekendheid
Volgens de gastvrouw van het museum moet er misschien nog wat gewerkt worden aan de bekendheid. Toen het museum eind mei open ging was het toeristisch seizoen al flink op gang gekomen. Richting volgend jaar zal er nog wel reclame gemaakt worden. De ouderwetse manier van promotie doet inmiddels al zijn werk.

“Ja, via mond-tot-mondreclame gaat het al heel goed. Ik krijg heel veel mensen die het via via hebben gehoord. Of mensen die vertrekken en dan aangeven dat ze familie en vrienden warm gaan maken”. Ook de aandacht voor 75 jaar vrijheid, dat landelijk wordt gevierd, zal volgens Van Rossum de nodige aandacht opleveren.

8 REACTIES

 1. Heel Den Helder heeft meer bezoekers nodig … en een kustbus die bezoekers naar het Atlanti kwal (spreek het zo goed uit?) museum brengt … maar straks zit iedereen op de koffie in het nieuwe stadhuis. Wat een giller ;P

 2. Zelf samen met mijn vrouw van de zomer een bezoek gebracht aan dit Atlantikwall Museum in Huisduinen. Kan gerust schrijven en zeggen dat het de moeite waard was om hier een aantal uren te vertoeven. Als geboren Helderse inwoner kwam ik dingen te weten over Den Helder in de Tweede Wereldoorlog die ook bij mij niet bekend waren en dat zegt toch heel wat en daarom kan ik iedereen hierbij een trip naar dit Museum zeer aanbevelen.

   • Klopt , OV komt daar ook niet . Alleen in de zomer met de kustbus. Verder id het dorp van openbaar vervoer verstoken.

 3. Inwoners van Texel (die staan ingeschreven staan bij deze gemeente) voor een paar euro een
  museumpas aanvragen. Met de Texelse museumpas kunnen ze dan gratis naar;

  Ecomare
  Kaap Skil
  Luchtvaart- en Oorlogsmuseum
  Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora Texel
  Museum Waelstee (Cultuurhistorisch museum)
  De Oudheidkamer
  De Vuurtoren
  ’t Walvisvaarders Huisje

  Er zijn meer gemeenten die zoiets hebben. Misschien een idee voor Den Helder.
  Inwoners van Den Helder die dan in hun kielzog familie en kennissen meenemen naar;

  Fort Kijkduin
  Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
  Marinemuseum
  Het Nollenproject
  Agrarisch museum Weten en Werken
  Atlantikwall Centrum

 4. SK, Het is o.a. met de fiets goed te doen en bereikbaar en je hoeft er niet twee keer een Kluft (Helling) voor te nemen gezien het museum zich in het Dorp! bevindt. Het wordt andere koek wanneer je ook van plan bent om tevens een bezoek te brengen aan Fort Kijkduin want dan wordt het klimmen en ben je bij het eind geschikt voor de Tour de France om de eerste Berg etappe te nemen. Een ding is zeker mocht U dit toch gaan doen: “Dan wacht U een prachtig uitzicht naar alle kanten van Den Helder en omgeving”. Groetjes Ed Schotman

 5. Ik ben er geweest en was onder de indruk; onbekende geschiedenis, informatief en smaakvol gepresenteerd. Zeker een bezoek waard.

Comments are closed.