Den Helder genomineerd als diervriendelijke gemeente

0

Den Helder – Stichting Dierenlot heeft de Top 10 van diervriendelijke gemeenten 2019 bekend gemaakt. Daarin staat ook Den Helder, dat daarmee direct in de race is te worden verkozen tot de meest diervriendelijke gemeente van het land.

Sinds 2018 organiseert Stichting DierenLot de verkiezing van diervriendelijke gemeente van het jaar. In 2018 werd Leeuwarden gekroond als eerste diervriendelijke gemeente en deze week is de top 10 van 2019 bekend gemaakt. Na een eerste inventarisatie onder alle 28 gemeenten die zich hadden aangemeld zijn in willekeurige volgorde de tien kanshebbers op de titel van 2019:

Velsen
Amsterdam
Schiedam
Alphen aan den Rijn
Hoorn
Zwolle
Vlaardingen
Den Helder
Lelystad
Rijswijk

Door verdiepend onderzoek binnen deze tien gemeenten wordt uiteindelijk de diervriendelijke gemeente van 2019 bepaald. Hiervoor is een jury in het leven geroepen met onder andere Piet IJssels, oud-burgemeester van Gorinchem en Piet Hellemans, Dierenarts en ambassadeur van Stichting DierenLot. Op het Landelijke Congres Dierenhulpverlening van 9 november 2019 in de Evenementenhal in Gorinchem wordt de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt en gehuldigd.

Dierenwelzijn
Met Leeuwarden als eerste winnaar heeft DierenLot een trend gezet in meer aandacht voor dierenwelzijn. Een aantal gemeenten heeft daadwerkelijk contact gezocht met Leeuwarden om lessen te leren en binnen de eigen gemeente ook dierenwelzijn beter op de kaart te zetten. DierenLot is er trots op dat deze verbanden al in het eerste jaar zijn ontstaan en verwacht dat meer gemeenten zullen volgen.