Everest: de jonge Yeti (NL)

0

De animatiestudio’s van DreamWorks zijn geliefd vanwege dat ze in dit genre vaak net datgene maken wat anders is. Het begon met Shrek en Madagascar en opeens was daar die charmante Pandabeer in China. Kung Fu Panda werd zodanig populair dat er maar liefst drie films uitkwamen. De reeks was succesvol door de originele verhaallijnen, de karakterontwikkeling en het inkijkje in de Chinese cultuur. En nu komt Dreamworks met een andere gigant, de verschrikkelijke sneeuwman oftewel de Yeti. Hij bestaat!

Het meisje Yi (Hetharia) woont in Sjanghai samen met haar moeder (Aznam) en oma (Schrijver). Ze wonen in een flatgebouw, waar Yi op het dak een plek heeft waar ze zich graag terugtrekt. Sinds het overlijden van haar vader heeft ze moeite met communiceren, ze is het liefst alleen met haar viool en persoonlijke spullen. Ze heeft allerlei baantjes om geld te verdienen, want ze wil door China reizen langs alle plekken waar haar vader ook is geweest.

Van de ene op de andere dag verandert haar leven als de ‘kleine’ Yeti, evengoed nog een bakbeest, terecht is gekomen op haar terras. Hij is ontsnapt en op de vlucht voor de rijke Mr.Burnish (De Lint) en zijn rechterhand Dr.Zara (Van Kooten), een biologe. Zij willen het dier tentoonstellen en Everest, zoals Yi hem noemt, wil alleen maar terug naar de Himalaya. Naar de wit besneeuwde bergen die hij vanaf het dakterras ziet op het grote billboard op een andere wolkenkrabber.

Hachelijk avontuur
Met veel moeite weten Everest en Yi in Sjanghai uit handen te blijven van hun jagers en vluchten ze de stad uit. Ze krijgen daarbij hulp van haar buurjongens, de ijdele Jin (Mitchell) en de kleine basketbalgek Peng (Hinzen). De tegenpartij geeft echter niet op en zet groot materieel in en dan komen ze terecht in een hachelijk avontuur in alle uithoeken van China.

Net als die olijke pandabeer is de verschrikkelijke sneeuwman ook aandoenlijk in zijn handel en wandel. Everest heeft de jongelui in zijn hart gesloten en de interactie tussen mens en dier straalt liefde voor elkaar uit. En dat alles in een decor dat varieert van de wolkenkrabbers van Shanghai tot het Chinese platteland en de witte wereld in het Himalaya gebergte. Visueel is het dik in orde.

Diepgang
Waar het wel wat aan schort is enige diepgang betreffende de emoties van het meisje Yi. Ze heeft verdriet en is afstandelijk, maar waaraan haar vader is overleden en waarom hij op reis was komt niet naar voren. Het is wat gissen naar de tragiek van het verhaal en de afstand tot haar moeder en oma. Uiteindelijk komt dat wel weer goed, de achtergrond van het verhaal was echter beter geweest. Nog een klein puntje betreft een slang in het verhaal; die kwam even tevoorschijn en zagen we niet meer terugkomen. Filmmakers, lever geen half werk, maak het compleet.

Voor kinderen vanaf zes jaar, er zit een beetje spanning in, is het goed te doen. De jonge kinderen in de woensdag matinee genoten zichtbaar van de film. En wij oudere jongeren natuurlijk ook, met de Chinese cultuur als extra sfeermaker. Familiefilm bij uitstek en daar draait het ook om in de film. Met een vrolijk dartelende Yeti als stralend middelpunt!

Regie: Jill Culton
Met de NL stemmen van: Tara Hetharia, Roben Mitchell, Matheu Hinzen, Kim van Kooten, Derek de Lint, Loretta Schrijver, Jacob Derwig, Denise Aznam
Kijkwijzer: 6 jaar