Helderse bockbiertocht is de echte Tocht der Tochten

2

Den Helder – ‘It giet oan’ riep men ver in de vorige eeuw in Friesland over iets wat bekend stond als de ‘Tocht der Tochten’. Dat is ondertussen een stukje prehistorische vaderlandse geschiedenis en de Tocht der Tochten vindt inmiddels al tijden plaats in ons mooie Den Helder. Twee keer per jaar en dat gieten ze er letterlijk op los; het gaat hier om een bockbiertje dat verdwijnt in de vele dorstige kelen. In het voorjaar de Lentebock en op zondag 27 oktober stond het evenement de Herfst Bockbiertocht in de Agenda.

Het concept is onverminderd eenvoudig: met een voor 20 Euro gekochte stempelkaart bij zeven horecabedrijven een bockbiertje drinken en een hapje eten. Na zeven stempels de kaart inleveren bij het etablissement waar deze is gekocht (er is altijd een verloting) en dan de dag afsluiten met vrienden die in hetzelfde bockbierschuitje verkeren! Tot nog toe een zeer succesvol evenement.

Smokey Angels
Deze reporter begint graag bij de JP Dupont, waar het drukker is dan andere jaren. Meer deelnemers verkiezen dit als startpunt, daarnaast blijkt de groep vanuit de Roadrunner, ook wel de Smokey Angels genoemd, uitgegroeid naar 28 leden! “Tja, de kinderen gaan nu mee”, vertelt iemand, maar de hele groep heeft nog steeds een minderheid van slechts drie vrouwen in de gelederen. De Witte Leeuw met 6,7% alcohol is hier de Bock en een eigengemaakte tortilla (Maaike stond twee dagen in de keuken) is de smaakvolle begeleider van het bier.

Bij café N’Joy serveren ze, vaste prik, een Hertog Jan Bock met een worst en daar treffen we Marco Bena Brandini met zijn ‘broers’! Ze lijken echt niet op elkaar, dus meer info leert dat ze meer ‘broeders in vriendschap’ zijn! Ze kennen elkaar via de organisatie Halve van Den Helder en genieten heel erg van dit uitje. François gooit zelfs de heupen al los en zo kan dit bierevenement dus blijvend verbinden.

Jaartje rijpen
Het Boerenverdriet brengt een Brugse Zot, 6.5% die volgens barman Jeroen Hensen een “rijke smaak met invloed van karameltonen” heeft. Die komt redelijk door, wij vinden ‘m echt lekker, en gaat naar een hoger niveau vanwege de Vietnamese loempiaatjes die worden geserveerd. Een fijne opleving halverwege de route als we op weg zijn naar het Biljart en Snooker Centrum. Daar zijn ze weer heel bewust bezig geweest met het bier en toebehoren. Het Texelse bockbier is al een jaar eerder ingekocht en mocht een jaar rijpen alvorens te serveren. Chapeau voor deze biersommelier die ook weer met het hapje het best weet te scoren: een chilihapje met nachos en guacamole, warm geserveerd. Een fantastische drank / smaak combinatie, heerlijk.

Neptunus brengt een ietwat bittere Amstel Bock die door sommige deelnemers ook wel als stout wordt aangemerkt. Als visrestaurant blijven zij in het zilte nat verkeren met een pittig garnaaltje in rode saus, wat het bier goed kan hebben. Van de vis gaan we naar het vlees, want Café Woud heeft goed hete saucijzenbroodjes bij hun 6,6% Kwaremont Bock. Heerlijk getapt door Jack en door de jarige William, die nooit eerder zoveel gasten zag verschijnen op zijn verjaardagsfeest!

Tolerantie
Als afsluiter hebben we Café Pimpandoer met de Brand Dubbel Bock en een hapje waar we deze middag ook mee begonnen: een tortilla geserveerd door de lieftallige Ditta en Joke. Hier is het binnen en buiten ontzettend druk, maar weet iedereen toch zijn plekje te vinden. Deelnemer Marcel Bakker staat op het terras en roemt de organisatie over hun inbreng. “Vanaf het begin heb ik alle tochten meegedaan en ik vind het geweldig; er is geen agressie, er is tolerantie en iedereen heeft het naar de zin. Mooi toch?” en hij vertelt dat hij met de buurman ooit is begonnen en inmiddels de (volwassen) kinderen ook meegaan op de Tocht der Tochten.

Er is zoals gewoonlijk een vervolg: uit de ingeleverde kaarten komt een trekking en de prijsuitreiking is op zaterdag 9 november in Café Boerenverdriet. Wordt vervolgd! De editie van deze Bockbiertocht is vlekkeloos verlopen en heeft menig inwoner weer een fijne middag bezorgd. We kijken uit naar het voorjaar voor de Lente Bocktocht.

2 REACTIES

Comments are closed.