Joker

0

Den Helder – Als we het over Batman hebben, dan spreken we over één van de succesvolste striphelden die het uitstekend doet op het witte doek. Tachtig jaar terug werd hij uit het potlood van comictekenaar Bob Kane geboren en twee jaar later kwam zijn grootste vijand, the Joker, ter wereld.

Over de levensgeschiedenis van the Joker zijn verschillende versies in omloop. Hij zou in een vat met zuur zijn gevallen en hijzelf is ook wisselvallig over zijn achtergrond. Daarom voor nu en altijd een spin-off met in de hoofdrol the Joker en hoe zijn persoonlijkheid is gevormd.

Arthur Fleck (Phoenix) is een zonderlinge man, die een klein appartement bewoont met zijn moeder Penny (Conroy). Overdag gaat hij naar zijn werk bij een bureau dat clowns verhuurt aan bedrijven, instellingen en ziekenhuizen. ’s Avonds gaat Arthur soms naar kleine theaters waar stand-up comedians optreden, iets waar hij ook van droomt. Hij verzorgt zijn moeder, die bedlegerig is en de dag doorkomt met televisie kijken. Favoriet is de talkshow van Murray Franklin (De Niro), die gevat en gevarieerd genoemd kan worden.

Lachbuien
“Ligt het aan mij of wordt het steeds gekker in de stad” is een vraag die Arthur stelt aan zijn therapeute (Washington) tijdens zijn wekelijkse gesprek. Arthur heeft last van plotselinge onbedaarlijke lachbuien, pathologisch lachen, ondanks zijn medicatie met zeven verschillende soorten pillen. Hij houdt op haar advies een dagboek bij en schrijft daarin over zijn mistroostige leven. De therapeute werkt niet echt in zijn voordeel, Arthur heeft steeds meer last van negatieve gedachtegangen. En in die gekke stad komen bezuinigingen door en eindigen de therapiesessies voor Arthur.

Een collega geeft hem een pistool om zich te kunnen verdedigen, nadat Arthur te maken heeft met zinloos geweld. Net als Arthur zit de stad ook in een negatieve spiraal, wat zich uit in opstandige burgers, stakingen en uiteindelijk een noodsituatie als door de vuilnisstaking het vuil zich opstapelt en ratten vrij spel hebben. In dit duistere leven raakt Arthur zijn baan kwijt, krijgt zijn moeder een beroerte en begint een zoektocht naar de waarheid over zijn afkomst.

Schamel budget
Met het voor Hollywood begrippen schamele budget van 55 miljoen dollar weet regisseur Todd Philips (The Hangover, War Dogs) een dijk van een film neer te zetten. De opnamen vonden plaats in verschillende wijken in New York, alsmede in Newark, en dragen in hoge mate bij aan de sinistere sfeer in de film. Prachtig is de lange trap in the Bronx, waarop the Joker lijkt te zweven met zijn danspasjes. Het camerawerk, de soms naargeestige muziek en de montage zijn top en versterken elkaar.

De grootste lof voor het slagen van deze film komt echter hoofdrolspeler Joaquin Phoenix toe. Voor zijn rol viel hij maar liefst 23 kilo af, een buitengewone afweging om een karakter te spelen. Daarnaast is zijn spel, zijn mimiek fascinerend en trekt hij de kijker mee in zijn gevoelens en beleving. Je zou bijna begrip krijgen voor het handelen van een psychopaat. Iets wat speelt in Amerika, waar ze er bang voor zijn dat deze film geweld zou verheerlijken. Onzin volgens Todd Phillips: “we maken een film over een fictioneel personage in een fictionele wereld. Je kunt films niet de schuld geven van een wereld die zo fucked up is dat de boel bij het minste of geringste ontvlamt”.

Zo is dat lieve filmvrienden, film is fictie dus genieten van de film en daarna in volledige harmonie naar een café of naar huis!

Regie: Todd Phillips
Met: Joaquin Phoenix, Robert de Niro, Frances Conroy, Zazie Beetz, Brett Cullen, Sharon Washington
Kijkwijzer: 16 jaar