Maleficent op herhaling

0

Sprookjes hebben altijd de fantasie geprikkeld. Er zat meestal ook wel een opvoedkundig leermomentje in. Vaak is de basis het grote verschil tussen goed en kwaad, maar ook jaloezie, liefde en macht zijn dankbare onderwerpen. Veel van die zaken komen samen in het oorspronkelijke verhaal van Doornroosje, waarin de boze fee de pas geboren prinses Aurora een vloek mee geeft.

Iedereen kent het verhaal met het spinnewiel, de prik en honderd jaar slapen. Bij Disney kwam het idee dit sprookje eens te bekijken vanuit het perspectief van de boze fee. In mei 2014 verscheen de film Maleficent met in de hoofdrol Angelina Jolie. In deel één zagen we hoe Maleficent heerst over het ruige gebied de Moors. Hierin wonen feeën en allerlei vreemde schepsels. De koning van de mensen probeert de Moors herhaaldelijk in te nemen, maar wordt door Maleficent en haar vreemde volk steeds teruggeslagen.

Vervolg
Uiteindelijk eindigt de film met Aurora als koningin van de mensen en van de Moors. We zien ook een soort moeder dochter verhouding ontstaan tussen de prinses en Maleficent. Zoals te verwachten bij succesvolle films kon een vervolg niet uitblijven en verschijnt nu, onder regie van Joachim Rønning, Maleficent 2.

In mensenland is koning John (Lindsay) en Koningin Ingrith (Pfeiffer) aan de macht. Aurora (Fanning) is koningin van de Moors en Maleficent (Jolie) is als een soort moeder voor haar. De Moors ziet er kleurig en sprookjesachtig uit met de prachtige natuur en zijn bijzondere bewoners. De drie feeën Flittle (Manville), Knotgras (Staunton) en Thistletwit (Temple) stonden aan de wieg bij Aurora en hebben haar zo goed en zo kwaad als dat mogelijk was opgevoed in deel één. De drie zijn ook nu weer van de partij.

Vrede
Er heerst vrede tussen mensenland en de Moors en alles lijkt zorgeloos. Op een dag besluit de zoon van Koning John en Koningin Ingrith, prins Phillip (Dickinson), Aurora ten huwelijk te vragen. De verliefde Aurora stemt maar al te graag in. Ze moet het alleen nog aan Maleficent vertellen, die ze als haar moeder beschouwt. Die is niet blij, maar wordt door haar rechterhand, de raaf Diaval, overgehaald toe te stemmen.

Ze worden uitgenodigd op het kasteel van John en Ingrith om kennis te maken. Tijdens het diner ontpopt Koningin Ingrith zich als een geslepen gesprekspartner die oud zeer op een indirecte manier naar voren brengt. Het zorgt er voor dat de toch al gereserveerde Maleficent kwaad wordt, een ravage aanricht en vertrekt. Aurora kan dit niet waarderen en wordt min of meer ingepakt door Ingrith. Wat volgt is een nieuwe strijd tussen de mensen en de feeënwereld van de Moors, waarbij de plannen van Ingrith pijnlijk duidelijk worden.

Recept
Het recept van de film heeft zijn succes bewezen in 2014. Deel twee is dan ook duidelijk een voortzetting van dit recept. Prachtige decors en bijzondere wezens maken de film tot een waar genot voor het oog. Angelina Jolie, die voor de tweede keer in de huid van de boze fee kruipt, is een fenomeen dat krachtig, meedogenloos en vooral mooi mag zijn. Elle Fanning is met haar onschuldige lieve uitstraling ook voor de tweede keer de perfecte Aurora. Ook op herhaling zijn de drie kleine rondfladderende feeën gespeeld door Lesley Manville, Imelda Staunton en Juno Temple.

De rechterhand van Maleficent , Diaval, wordt ook in deze aflevering gespeeld door Sam Riley. Nieuw in de cast is Michelle Pfeiffer, die met haar ervaring de Koningin perfect weet neer te zetten. Een bijzondere rol is weggelegd voor de lilliputter Warwick Davis, die we al kennen uit Starwars en Harry Potter. Deze keer speelt hij een onooglijke chemicus die diep in de kelder zijn experimenten doet. De film zit weer vol met fantastische scenes, acties en gevechten. Soms wat lastig te volgen, omdat er de camera er dicht op zit. Of de scene met de pijnlijke link naar de holocaust hier een leermoment moet opleveren is discutabel. Al met al toch een film die gezien mag worden.

Regie: Joachim Rønning
Met: Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Harris Dickinson, Robert Lindsay, Warwick Davis, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville, Sam Riley
Kijkwijzer: 12 Jaar