Raad van State geeft omwonenden De Kooy ongelijk

6

Den Helder – De omwonenden van het militaire vliegveld De Kooy in Den Helder hebben woensdag ongelijk gekregen van de Raad van State in hun bezwaren over de toename van geluidsoverlast. Alle klachten zijn ongegrond verklaard. Hoewel het nieuwe luchthavenbesluit juist zou moeten zorgen voor minder geluidsoverlast, ervaren omwonenden precies het tegenovergestelde.

Zij ergeren zich aan het brommende geluid van de helikopters als ze over de huizen scheren. De bewonerscommissie was daarom in beroep gegaan tegen het besluit. Maar ze vingen bot bij de Raad van State. Alle bezwaren werden ongegrond verklaard, en de proceskosten mogen niet worden verhaald op de luchthaven.

6 REACTIES

  1. Dit is niet best voor het rechtsgevoel van de gedupeerden omwonenden, een dergelijke uitspraak. Geluidsoverlast kan namelijk echt tenenkrommend en ziekmakend zijn. Wanneer dat wat de omwonenden zeggen te ervaren tot geen enkele reactie leidt in de uitspraak zal dat zeker voor frustratie zorgen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom de Raad van State de klachten van tafel heeft geveegd? Uit praktisch oogpunt wellicht, procedurele gebrekkigheden misschien of men is vooringenomen zoals ikzelf al eens bij diezelfde Raad meemaakte? Mijn eigen ervaring is dat zelfs al vliegend aan de kust een hoogvliegende helikopter nog nadrukkelijk hoorbaar is doch niet meer echt storend, hoewel dat oordeel natuurlijk aan een zekere subjectiviteit onderhevig is. Wanneer ik me dan probeer voor te stellen hoe dat wel niet zal zijn voor bewoners van het gebied direkt rondom de luchthaven wanneer een helikopter vlak voor hun neus op geringe hoogte voorbij komt, vele malen per dag …

    • Even snel een rekensommetje op los gelaten, komt neer op grofweg 80 vluchten per dag ofwel zo’n kleine vijf per uur, gedurende de openings tijden van het vliegveld. Dus veel ???Het is maar hoe je dat zelf ervaart.

  2. Alleen een klein groepje op de korte vliet heeft er last van.Ik woon op 500 m vd startbaan en ervaar het niet als storend Opstijgen landen veroorzaakt geen overlast alleen als de NH 90 staat te brommen tijdens oefeningen vind ik t storend gebrom met genoeg decibel om wakker vant liggen xD

    • overlast wordt door de een ieder heel anders ervaren, neem bijvoorbeeld die Harleys, de een vind dit een pracht geluid een ander kan ze wel schieten

  3. Met alle respect voor de omwonende maar ik snap het bezwaar niet.. a logt het vliegveld hier al langer dan de oudste inwonende van Den Helder. B de NH90 staat en komt hier voor defensie taken. Uw veiligheid en die van mij en onze kinderen. C het geeft werkgelegenheid welke zeker voor Den Helder van wezenlijk belang is.. ja we horen allemaal de helikopters maar dat mogen we best over hebben voor alles waar ze voor staan. Verbeter de wereld en begin bij jezelf

Comments are closed.