Suns met lege handen tegen Donar

0

Den Helder – Den Helder Suns heeft een kwart weten te veroveren tegen Donar, dat vooral in het eerste kwart het verschil wist te maken in de basketbalpartij zaterdagavond. De bezoekers uit Groningen maakten geen fouten en namen een 72-100 overwinning mee terug de bus in.

In een goed gevulde sporthal Sportlaan hoopten sommige Helderse supporters op een stunt tegen een aangeslagen Donar, dat haar laatste twee uitpartijen had verloren. Die illusie werd direct in het eerste kwart al tenietgedaan toen de getergde bezoekers al snel een 2-20 voorsprong namen. Hoogtepunt was op dat moment een blokshot tegen het bord van Thilbault Vanderheagen, die overigens later in de wedstrijd een scheurtje in zijn lip opliep tijdens een verdedigende actie onder het bord. Een noodzakelijk ziekenhuisbezoekje betekende einde wedstrijd. Boyd van de Vuurst de Vries mocht namens de Suns met een driepunter de 13-26 tussenstand op het bord zetten.

Waar in het eerste kwart Groninger Matt Williams mee was begonnen, rake driepunters schieten, ging hij in kwart twee mee verder. Tegen 75% maakte hij 18 punten en daarmee bleek dat hij na rust al zijn kruit had verschoten. De Suns wisten zich terug te knokken binnen de tien puntengrens door driepunters van Nino Gorrissen en Josh Williams, Yarick Brussen maakte er 21-28 van. De Groningers scherpten hun verdediging aan (Thomas Koenis incasseerde daarbij zijn derde fout), waardoor de Suns gedwongen werden lange aanvallen te spelen. In de slotseconden van de aanval wilde het schot echter niet vallen. Behalve de driepunter in de zoemer van Williams: 28-40. Via 31-46 werd de rust bereikt bij 33-51.

Aansluiting
De Suns kwamen goed uit de kleedkamer, want het derde kwart was voor de Suns: 21-16. Donar wist de eerste twee scores snel te noteren, echter een driepunter van Van de Vuurst de Vries en een dunk van Brussen zorgden voor aansluiting: 40-55. Dit zorgde voor de nodige frustratie bij coach Braal van de bezoekers, die bij 44-61 tegen een technische fout aanliep wegens praten tegen de leiding. Via 48-61, rebound en score voor Williams, was het Micheal Miller die namens de Helderse basketballers de laatste score van kwart drie maakte: 54-67

In het vierde in laatste kwart liet Donar het krachtverschil zien wat die hele wedstrijd, behoudens de eerste tien minuten, nog niet uit de verf was gekomen. Met een 4-18 run zetten ze de Suns definitief op afstand en daarmee was alle hoop op een stunt vervlogen: 58-85. Tijd voor coach Peter van Noord voor een time-out. De Suns startten daarna met een dunk van Willams, hierna gingen beiden teams gelijk op (14-15), echter voor de eindstand maakte het niet meer uit en was de wedstrijd vijf minuten voor tijd min of meer gespeeld. Koenis kon gaan douchen met zijn vijfde fout en Shane Hammink perste er nog een (onnodige) onsportieve fout uit op Brussen. Diezelfde Brussen bepaalde de eindstand voor de Suns op 72-100.

Op 2 november spelen de Suns een belangrijke wedstrijd (19.30 uur) thuis tegen Aris Leeuwarden.

Topscorers:
Suns: van de Vuurst de Vries 18, Williams 17, Brusse 15
Donar: Thomas 20, Williams 18, Love 19

Foto’s: DHFOTO