Zr.Ms. Urk drie maanden naar Polen

0

Den Helder – Zr.Ms. Urk vertrok afgelopen week naar Polen om voor drie maanden aan te sluiten bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dat staat dit jaar onder leiding van de Deense marine en is onderdeel van de NATO Response Force.

Zr.Ms. Urk is gedurende drie maanden onderdeel van SNMCMG1, samen met schepen van de Duitse, Noorse, Deense, Belgische en Letse marine. Om de geoefendheid op peil te houden worden veel nautische oefeningen gehouden, maar er wordt ook aandacht besteed aan Historic Ordnance Disposal. Dit houdt in dat gezocht wordt naar vliegtuigbommen en mijnen uit beide wereldoorlogen. Deze zijn weliswaar niet meer actief, maar vormen nog een gevaar voor onder meer de visserij.

Tijdens de reis worden havens aangedaan in Finland, Estland, Letland, Noorwegen en Denemarken.