Eerste oranje bak De Schooten uitgereikt

15

Den Helder – Wethouder Peter de Vrij reikte maandagochtend de eerste oranje plastic afvalbak in De Schooten uit aan mevrouw Jannie Manneveld. Dat gebeurde in aanwezigheid van medewerkers van de HVC.

Ruim 7000 huishoudens in de Schooten, Boatex, (een deel van) Nieuw Den Helder en Huisduinen ontvangen een plastic bak voor plastic, blik en drinkpakken. De grijze restafvalbak wordt ingenomen. Inwoners kunnen vanaf dat moment hun restafval kwijt in ondergrondse containers. Alle bewoners van laagbouwwoningen hebben dan ook een papierbak aan huis. In de nieuwe situatie hebben alle huishoudens de beschikking over een afvalpas. Deze pas is nodig om het beetje restafval dat overblijft in de ondergrondse container te storten.

Even wennen
De nieuwe manier van afval inzamelen is in het begin even wennen. In Julianadorp, en andere gemeenten waar HVC plastic in bakken wordt verzameld, zijn de resultaten goed. Door de invoering van bakken in meer wijken verwacht de gemeente nog meer plastic in te zamelen en een verdere afname van de hoeveelheid restafval. “Mocht je nou denken; ik weet het ook niet meer, dan is er altijd nog de afvalcoach”, vertelde De Vrij. Afvalcoaches geven voorlichting over alles wat te maken heeft met afval scheiden en helpen graag.

15 REACTIES

 1. zou mooi zijn als dit wat sneller overal ingevoerd kan gaan worden, dat gemodder met die slappe zakjes waar alle straten ongeveer vol liggen met plastic afval is toch niet meer van deze tijd…..

 2. Nou ja, straks zie je bij harde wind die containers voor plastic over straat zeilen, omdat er bijna geen gewicht in zit.
  Maar dat was niet te voorkomen, zeiden ze bij de voorlichtingsavond.
  Er zou ook een oplossing komen voor mensen die niet in staat zijn hun restafval naar de ondergrondse container te sjouwen, maar helaas hebben we daar niets meer over gehoord.

  • welke oplossing zou u aandragen voor mensen die niet in staat zijn hun restafval naar de ondergrondse container te sjouwen, ik kan niets anders verzinnen dan dat de buren aanbieden om dit zakje even mee te nemen naar de verzamelcontainer, bent u ook een goede buur? om hoeveel personen bij u in de straat gaat dit? hoe ging dit met de restafvalrolcontainer?

   • RB, er wonen heel wat oudere bewoners in mijn straat. Dan zou het neerkomen op de overige jongere bewoners die na werktijd met de vuilnis van hun buren kunnen gaan sjouwen.
    Het voorstel was dus om restafval 1x per 4 weken te blijven ophalen en ondergrondse containers neer te zetten voor plastic afval, want dat is gemakkelijker te dragen, ook voor ouderen.
    Ook containers voor plastic afval bij winkelcentra neerzetten, zodat je gelijk een zakje afval (weegt praktisch niets) mee kunt nemen als je toch naar de winkel gaat.

    • ik zie het sjouwen niet zo….. hoeveel restafval hebben de ouderen wel niet, hoe komen ze aan al dat spul, komt dat aanwaaien? lijkt me toch wel zeuren om te kunnen zeuren…. mijn grijze bak is nu maar na een maand voor 20 cm gevuld zo weinig rest heb ik en als ik dat red dan moeten anderen dat ook kunnen lijkt me?

     • Ik zie wel dat u zich weinig kunt inleven in hoe oudere mensen hier problemen mee hebben.

     • u wilt totaal niets voor uw oudere buren doen, alleen klagen dat er na het werk een zakje weggebracht kan worden, verbeter de wereld en begin bij uzelf….
      .
      het is net als bij introductie van de rolcontainers in de jaren 90, iedereen op de achterste poten, nu is het de gewoonste zaak van de wereld en is iedereen weer bang voor verandering….

     • ik zie nog steeds het sjouwen niet waar u zo over klaagt, gemiddeld wordt er 181 kg per jaar aan restafval weggegooid (was ze willen terugdringen naar 100 kg maar dat terzijde) dat komt neer op net geen 3-1/2 kg per week of een halve kilo afval per dag, als je het nu een maand lang loopt te verzamelen dan ja kan ik me indenken dat 15 kilo afval naar de ondergrondse container brengen onder de noemer sjouwen kan vallen maar als je het regelmatig wegbrengt dan is er volgens mij geen vuiltje aan de lucht

    • ’t kan erger; Ik vind uw idee voor plastic afvalcontainers bij supermarkten erg goed! Zeker ook de onderbouwing.

     • Vonden wij, zeker de senioren in mijn straat, ook Bodelo.
      Jammer dat we daarop nooit een reactie hebben gehad.

 3. @RB “u wilt totaal niets voor uw oudere buren doen, alleen klagen dat er na het werk een zakje weggebracht kan worden, verbeter de wereld en begin bij uzelf….“

  Man man man, wat een zuurpruim bent u toch. Waar haalt u al die onzin vandaan. Zeker weten dat, als ik u als buurman had, u lekker in uw sop liet gaarkoken.

 4. Ach ja, in grote delen van Nederland gaan ze juist terug naar het achteraf scheiden van huisvuil omdat dit toch stukken goedkoper blijkt te zijn, maar ja onze kopstukken in Den Helder plaatsen er maar weer een nieuwe bak bij

Comments are closed.