Flinke steun voor Herdenkingsstenen

7

Den Helder – Stichting Herdenkingsstenen Den Helder is dinsdag verblijd met een donatie van maar liefst € 15.000,—. De cheque werd namens het Coöperatiefonds van de Rabobank uitgereikt aan het bestuur van de stichting door de heer Khosrou Golzad.

Met deze forse donatie komt de realisatie van een Gedenkplaats voor voormalig Joodse stadgenoten die tijdens WOII zijn omgebracht heel dichtbij. De stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft de afgelopen twee jaar 100 herdenkingsstenen geplaatst voor de woningen waar 118 voormalig Joodse stadgenoten hebben gewoond, voordat zij in de vernietigingskampen van de Nazi’s tijdens WOII werden vermoord.

De Gedenkplaats wordt gemaakt in het noordelijk deel van het Stadspark (ter hoogte van de Petrus en Pauluskerk). De stichting is uiteraard zeer verheugd met deze donatie.

7 REACTIES

 1. DHA een slag naar links aan het maken ?
  alvast vooruit lopen op de verkiezingen en een pvda plugger aan het worden ?
  iedere dag de kop van die de Vry die op iedere gratis consumpieboekje komt aanfladderen.
  maar ja… ook dat/dit komt waarschijnlijk niet door de moderatie. mag geen kritiek op links hebben hier.
  DHA gaat met sprongen achteruit….grote sprongen.

  • Het zou mooi zijn als u het belang van de schenking in zou zien.
   Het zou ook mooi zijn als u zich minder om wethouder Hekking druk ging maken ……………

 2. 118 Joodse mensen weggevoerd van uit Den Helder en vermoord.. Dat is een groot aantal. Hoe is het mogelijk geweest dat dit is gebeurd?? Waren er ook mensen hier die Joodse mensen een schuilplaats boden? Waren er verraders? Dit moet toch ergens in de archieven te achterhalen zijn?

  • In de kranten van na de oorlog is veel te lezen over de vragen die u stelt.
   Er waren inderdaad mensen die joden verborgen, maar dat waren er maar weinig, want het was erg gevaarlijk. “Judenhilfe” was strafbaar.
   Na de oorlog stonden er mensen terecht voor het verraden van joden. Dat was soms omdat ze politiek aan de kant van de Duitsers stonden, maar ook soms om persoonlijke redenen: ruzies, wraak.
   Overigens moet u niet denken dat jodenhaat typisch iets van de Duitse bezetter was. Ik heb ook mensen de niet “fout” waren, Oranjeklanten zelfs, dingen over joden en jodenvervolging horen zeggen die ik hier liever niet wil herhalen.
   En dan hebben we het nog niet over de jodenhaat in deze tijd, vooral (maar niet alleen) van sommige nieuwe Nederlanders.
   Overigens vind ik het voor die steentjes op straat, na driekwart eeuw, wel een beetje laat.

   • Hartelijk dank voor uw reactie, het wordt zeer op prijs gesteld! De herdenkingsstenen zijn een mooi initiatief om ons altijd te doen beseffen en nooit te vergeten wat haat kan veroorzaken.

  • Helaas is is 118 een te laag aantal. Burgemeester Ritmeester beloofde na de bevrijding een gedenksteen te plaatsen. Door wederopbouw van onze stad na de bevrijding, is dit niet door gegaan. Hetgeen te billijken is. Rond 2006 werd ik als gemeenteraadslid benaderd door een Israeli en een rabbijn, om een gedenksteen te laten plaatsen op de Joodse begraafplaats. Westzijde van het drenkelingenhuis. Het betrof 496 Joodse stadgenoten, die nooit meer teruggekomen zijn. De steen is in hebreeuws. De toen verantwoordelijk wethouder Mvr. Vos- Brandjes heeft de uitvoering op zich genomen.

   Zo als HZdwg reeds stelt, zijn vele bronnen te raadplegen. zoals het boekje ‘de Kille van Den Helder” (Kille = Joodse Gemeenschap) waar deze mensen beschreven zijn.

   Er kan niet genoeg op gewezen worden, dat gezien de de hedendaegse berichtgeving, dit nog steeds een actuele gebeurtenis is.

   Het voorstel en initiatief van Peter de Vrij kan in dit licht als een versterking van de wil. om dit onrecht te bestrijden

   • Heb even gegoogeld; met “de Kille van Den Helder” bedoeld u waarschijnlijk “De kille aan het Marsdiep : anderhalve eeuw joodse gemeenschap in Den Helder”? Geschreven door de Hervormde dominee Joop D. Kila. Dank voor de informatie! Het blijft verbijsterend dat mensen zo onmenselijk kunnen zijn. Wat mij betreft mag er een opvallend gedenkteken met namen in het hart van de stad verschijnen.

Comments are closed.