Gemeente klaar voor gladde wegen

0

Den Helder – Nog geen gladheid gezien in de Noordkop, maar het kan zomaar gebeuren in deze tijd van het jaar. De strooiploegen staan klaar voor als dit het geval is. En de te strooien routes staan op papier, zo laat de gemeente weten.

Op welke wegen HVC precies strooit, staat aangegeven op een plattegrond. Deze is vanaf maandag 9 december tot 1 april 2020 in te zien bij het Klantcontactcentrum van de gemeente en op www.denhelder.nl/gladheid. Ook staat op deze kaart aangegeven op welke fietspaden wordt gestrooid. Op fietspaden die niet op deze kaart zijn ingekleurd, wordt nooit gestrooid!

In Den Helder wordt preventief gestrooid. Dat wil zeggen dat de strooiploegen op pad gaan voordat het glad is. De ploegen strooien met nat zout. Dat levert goede resultaten op en blijft beter liggen, ook als het droog is en er nog geen neerslag is gevallen.

Strooiplan

Zodra er kans op gladheid komt, gaan de strooiauto’s op pad. Allereerst zijn de busroutes en de belangrijkste noord-zuid en oost-west verbindingen aan de beurt. Daarna volgen de wijkontsluitingswegen. Gelijktijdig met de wegen nemen de gladheidsbestrijders ook de aanliggende fietspaden en andere belangrijke fietsverbindingen onder handen. Bij een ‘redelijke’ hoeveelheid sneeuwval of opvriezing zijn bovenstaande wegen en paden (over een totale lengte van 180 km) binnen drie uur allemaal gestrooid. Alleen bij overmatige sneeuwval wordt (overdag) handmatig gestrooid bij onder meer abri’s, oversteekplaatsen, bruggen, winkelcentra, het stadhuis en het politiebureau. Deze taak wordt uitgevoerd door medewerkers van de gemeente. Pas daarna komen ook de minder belangrijke fietspaden aan bod.

Strooizout is niet te halen bij HVC of de gemeente. Strooizout kan wel worden gekocht bij de verschillende supermarkten en doe-het-zelf zaken. Het advies is om strooizout tijdig in huis te halen.