Klassiek in de rondte

0

Den Helder – Vier locaties openden zondagmiddag de deuren voor het tweede “Klassiek in de rondte”. Een evenement van de Vrienden van Den Helder, dat ook al de andere muziekrondjes organiseert.

Het principe is eenvoudig. Laat de muzikanten op een vaste locatie spelen en de toeschouwers rouleren. Concerten van een half uur en een half uur om de bezoekers naar de volgende locatie te laten gaan. De groepen bestaan uit maximaal honderd personen en na het succes van vorig jaar kon ook deze ronde rekenen op grote belangstelling.

Cinema Zevenskoop
Op het podium van het filmhuis stond een boksring met een elektrische piano, violen, cello, contrabas en een drumtoestel binnen de touwen. Het is het decor van de groep Ikarai, die bestaat uit zes jonge muzikanten. Leider en componist, Camiel Jansen, legt uit dat hij is geïnspireerd door het beroemde gevecht van Muhammad Ali en George Foreman uit 1974.

Dit verklaart ook de ongebruikelijke kleding die de dames en heren binnen de ring droegen. In korte sportbroek en sportschoenen speelden de muzikanten de eigen composities, die afgewisseld werden met geluidsmomenten van het gevecht en uitspraken van Muhammad Ali. Normaal duurt het programma van Ikarai anderhalf uur, waarin alle acht ronden van het gevecht en vele uitspraken van Ali muzikale aandacht krijgen. De bijzondere combinatie levert mooie klassieke muziek op met jazz elementen.

De Vijfsprong
Het plein in het gebouw van de Woningstichting was voor het rondje een nieuwe locatie. Marco Couto Martins had zijn Cafe Bon Dia achter de stoelen op het pleintje gestald en verkocht zijn koffie aan de binnenstromende bezoekers. Het concert werd gegeven door de dames van de groep Merain. Harp, viool en zang zijn de instrumenten die een half uur lang Keltfolk muziek uit Ierland opleveren.

Mirjam Rietberg bespeelde de Keltische harp en is bekend als harpdocente van Triade. Sandra Wallner op viool en Mieke Manschot op de typisch Keltische instrumenten bodhrán (Ierse trommel) en houten lepels maakten de Ierse muziek compleet. Mieke is ook de zangeres van de groep. Zij verklaarde de liederen die in het Gealic werden gezongen. De kamermuziek van het trio gaf een mooi beeld van de oude traditionele Ierse muziek en zang.

School 7
In het bovenzaaltje van de bibliotheek was het concert “de mantel der liefde”, van Ensemble Corona dat bestaat uit drie dames op blokfluit, luit en zang. De muziek van de Engelse componist John Dowland is geïnspireerd door de liefde die Constatijn Huygens in de 17e eeuw voor een jonge vrouw uit de hogere kringen voelde. Fluitiste Heleen Gerretsen las tussen de muziekstukken voor uit brieven en dagboekaantekeningen uit de 17e eeuw. Al met al een echt klassiek gevoel bij dit liefdesdrama.

MOOC
In de Militaire Onder Officiers Club was voor de gele groep het laatste concert. Hier gaven broer en zus Vincent en Jeanine van Amsterdam op accordeon en viool een instrumentaal concert. Het Van Amsterdam Duo, zoals ze bekend zijn, heeft een brede interesse in de klassieke componisten, maar weet ook de huidige als Kusjakow en Piazzolla in hun repertoire te verwerken. Beide voelen elkaar perfect aan en wisten het publiek te trakteren op weer heel andere en vooral mooie muziek.

Het evenement mag wel weer geslaagd genoemd worden. Ook de weergoden waren voor het vooral wandelende publiek genadig. Natuurlijk verwachten we volgend jaar weer een nieuwe editie, want de vrienden van Den Helder hebben een geslaagde doorstart gemaakt.