Knives Out

2

In 2017 werden we met “Murder on the Oriënt Express” sinds jaren weer eens verrast op een heerlijk moordmysterie. Een film naar een boek van Agatha Christie en dan weet je het wel, een locatie met een lijk, een overdosis verdachten en een plot alleen zoals zij dat kon verzinnen. Rian Johnson wilde ook zo’n misdaad-mysteryfilm a la Christie maken en kwam tot een verhaal. Hij schreef het scenario en deed zowel de productie als de regie van de film. En als kers op de taart wist hij een geweldige cast bijeen te brengen.

“Mijn huis, mijn regels, mijn koffie” staat te lezen op de mok waaruit Harlan Thrombey (Plummer) zijn dagelijkse portie cafeïne drinkt. De man woont op zijn riante landgoed in een statig huis en viert zijn 85e verjaardag. Hij heeft voor die gelegenheid zijn familieleden en aanhang uitgenodigd voor een klein intiem feestje. Lang kan de oude baas echter niet genieten van zijn nieuwe levensjaar, want de volgende ochtend wordt hij dood aangetroffen op de canapé in zijn werkkamer.

Voor politie-inspecteur Elliott (Stanfield) is het zo klaar als een klontje, de bejaarde man heeft een eind aan zijn leven gemaakt. De familieleden worden ondervraagd, maar dat zijn slechts formaliteiten. Voor hem althans, maar niet voor detective Benoit Blanc (Craig) die door een onbekende is ingehuurd om onderzoek te doen. Zoon Walt (Shannon), dochter Linda (Curtis) en haar man Richard (Johnson) zijn de eerste drie die verhaal doen over de familie en de onderlinge verstandhoudingen. “Ik had zo mijn eigen manier om te communiceren met pa”, legt Linda uit en dat blijkt uiteindelijk voor alle familieleden, inclusief de kleinkinderen, het geval te zijn.

Cluedo
De oude heer kon nog het beste overweg met Marte (de Armas) zijn verpleegster, die daarnaast ook de rol van gezelschapsdame vervulde. Harlan was gesteld op haar, ondanks dat zij altijd van hem won met het bordspel Go!. En over spellen gesproken, als de politie verder komt in het onderzoek kunnen ze niet anders doen dan concluderen dat de oude Thrombey eigenlijk woonde in het Cluedo spel. De grote vraag is nu echter wie iets heeft gedaan en waarom, een ingewikkelde zaak met zoveel mensen die allemaal hun redenen en dus een motief hebben.

Rian Johnson weet de snaar a la Christie goed te raken met zijn film, die via flashbacks en vanuit verschillende hoeken alles belicht. Stukje bij beetje worden de karakters als het ware gepeld en komt de waarheid aan het licht. Een mooi script met verrassende plotwendingen, net als bij de koningin schrijfster van de misdaad zie je het niet aankomen!

Ode aan de misdaadliteratuur
De locatie waar alles zich afspeelt is oogstrelend, met in de ‘verhoorkamer’ een prachtig kunstwerk van messen. Als ode aan de misdaadliteratuur, waardoor Harlan Thrombey zo rijk kon worden. En die rol is geweldig ingevuld door Christopher Plummer, die in december zijn 90e verjaardag gaat vieren. Wat een leeftijd en dan nog steeds bezig zijn in de filmwereld. Het enige kleine minpuntje is de rol van Benoit Blanc door Daniel Craig, waarin je ondanks zijn accent toch erg James Bond blijft zien. Verder gouwe ouwe sterren op het doek zoals Don Johnson en Jamie Lee Curtis. Het is net zoals de boeken van Agatha Christie om van te smullen! Slijp de messen en eet smakelijk…

Regie: Rian Johnson
Met: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Christoffer Plummer, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon, Toni Collette, LaKeith Stanfield
Kijkwijzer: 12 jaar

2 REACTIES

  1. Wij gaan er morgen heen, ben benieuwd, maar ik ben gek op de verhalen van Agatha Christie

Comments are closed.