Kunstlezing over Claude Monet

0

Den Helder – Wie kent ze niet: de beroemde waterlelies van Claude Monet? Kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend geeft woensdagavond 27 november een lezing over het leven en werk van Monet in School 7.

De schilder bleef zijn hele carrière lang het impressionisme trouw. Zelfs op hoge leeftijd maakte hij een aantal wereldberoemde doeken met tuinen vol waterlelies in de hem zo vertrouwde stijl. In het Gemeentemuseum in Den Haag is tot 2 februari een tentoonstelling te zien over Monets tuinen en de internationale invloed daarvan.

De kunstenaar maakte de waterlelies en vergelijkbare schilderijen in zijn huis in Giverny. Een deel daarvan schonk hij aan de Franse staat, zodat van het front teruggekeerde soldaten in de nabijheid van zijn bloemen rust zouden vinden. Tot op de dag van vandaag hangen deze schilderijen in de Parijse Orangerie. Als je er dicht bovenop staat, zie je alleen kleur en penseelstreken. Pas van een afstand valt dit samen tot een herkenbaar geheel. Dit is nu precies het kenmerk van het impressionisme, de stijl waarin Monet al vanaf de jaren 1860 in werkte.

Kunstlezing in School 7, Keizersgracht 94, woensdag 27 november aanvang 19.30 uur, toegang € 7,50 inclusief koffie/thee, ledenkorting € 1,50. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.