Le Mans ‘66

2

Den Helder – Voor liefhebbers van vlotte autootjes met coole gasten, voorzien van snelle meisjes is er de Fast and the Furious reeks; deze gaat vooral over straatraces. Over de Formule 1 en de autowereld rond het circuit bestaan niet veel films, terwijl de sport wel, mede door het Verstappen virus, aardig populair is.

In 2010 kwam een documentaire uit over de jong overleden Ayrton Senna en rolprent Rush uit 2013 gaf de strijd weer tussen de topcoureurs James Hunt en Niki Lauda. De film Le Mans ’66 gaat ook over een strijd, maar dan tussen twee automerken: Ford versus Ferrari.

Autocoureur Carroll Shelby (Damon) schreef in 1959 de 24-uur van Le Mans op zijn naam en bleef daarna actief in de racerij. Echter niet lang meer als coureur, want ondanks dat hij dacht op een buisje pillen door te kunnen gaan vond zijn arts dat niet slim met een hartslag van 130 per minuut. Hij weet echter alles van autotechniek en hoe je de racemonsters steeds meer kunt versnellen.

Beslag
Dat geldt ook voor Ken Miles (Bale), die de dames waarin hij racet liefkozend naar een hoogtepunt dirigeert en zo de nodige prijzen binnen harkt. Als hij met zijn grootste fan zoonlief Peter (Jupe) thuiskomt met weer een beker, zijn daar echter de rapen gaar. Zijn vrouw Mollie (Balfe) wacht hem op, er is beslag gelegd op de garage en dat was hun broodwinning.

Toeval of niet, het grote Ford imperium dreigt in te storten en Henry Ford II (Letts) zoekt een uitweg voor de impasse. Een fusie met Ferrari loopt op een mislukking uit en dan wil Ford nog maar één ding en dat is Ferrari verslaan, te beginnen op het circuit. Steek de Le Mans winnaar naar de kroon in de racewereld en zet jezelf wereldwijd op de kaart. Shelby wordt ingehuurd om de klus te klaren en zoekt de enige coureur op die volgens hem deze missie kan laten slagen: Ken Miles.

Jaren ‘60
Het kleurenpalet van de jaren ’60 straalt van het doek in deze meer dan uitstekende film van regisseur James Mangold (Logan, Wolverine, Walk the Line). De kracht zit vooral in de combinatie van een waar gebeurd verhaal, het fantastische camerawerk en de chemie tussen de hoofdrolspelers. En niet eens mijn favoriet Matt Damon steelt de show, maar Christian Bale is de magere Ken Miles, die met een verbeten kop over het circuit vliegt.

De bijrollen zijn ook prima ingevuld, vooral Tracy Letts als Henry Ford II en Ray McKinnon als Phil, de rechterhand van Shelby zijn waardevol in deze film. De warme band tussen de stugge Ken Miles en zijn zoon Peter loopt als rode draad door het verhaal en de 14-jarige Noah Jupe bleek geknipt voor de rol. De jonge acteur heeft al een cv waar je u tegen zegt en is voor heel wat prijzen genomineerd. Eerdaags gaat hij ze vast en zeker ook winnen.

Stunts
Na 2,5 uur is de film afgelopen en zelden zagen we bij de aftiteling zoveel stuntmensen over het scherm komen. Er kwam wat bij kijken om al dat kunst- en vliegwerk geloofwaardig in beeld te brengen. Prima film in een genre dat niet vaak voorbij komt; voor liefhebbers van Matt Damon, Christian Bale, Max Verstappen, auto’s in de breedste zin van het woord, Formule 1 en racen in het algemeen. Eigenlijk een film voor iedereen!

Regie: James Mangold
Met: Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Tracy Letts, Noah Jupe, Ray McKinnon, Remo Girone
Kijkwijzer: 6 jaar

2 REACTIES

    • Ik vind Matt Damon ook heel leuk Giny, maar de show in deze film wordt vooral gestolen door Christian Bale! Het is zeker een geschikte film voor jullie… lang genieten: twee en een half uur!

Comments are closed.