Midway

2

De Duitse regisseur Roland Emmerich begeeft zich het liefst in het genre Sciencefiction, rampen en oorlog en gebruikt de Tweede Wereldoorlog als inspiratie voor zijn nieuwste film. Hij wist een aardige sterrencast te strikken voor de lange film met onder andere Woody Harrelson; de barman uit Cheers die een prachtige filmcarrière wist op te bouwen. Hoe wonderlijk is het dat deze man acteur is geworden en in films over oorlog en geweld speelt, hij is bekend als een anti-oorlog activist.

“Niemand wil een oorlog”, waren de woorden die inlichtingenofficier Edwin Layton (Wilson) in 1937 uitsprak in Shanghai, maar kort daarop begon de ellende. In Europa was oorlog uitgebroken en hoewel Amerika niet van zins was zich ermee te bemoeien, was dat geen optie meer na 7 december 1941: de aanval van de Japanners op Pearl Harbor. Een groot deel van de vloot en ander materiaal wordt vernietigd, Layton ziet het met lede ogen aan.

Opmars Japan
In barre tijden heb je een sterke leider nodig en Chester Nimitz (Harrelson) wordt aangesteld als de nieuwe commandant voor wat hij zelf noemt de ‘moeilijkste baan ter wereld’. De Japanners zijn bezig aan een opmars en hebben bijna vrij spel, dus er zal wat moeten gebeuren. Hoe kan dat echter als je bijna geen vloot meer hebt? Dan is het een kwestie van strategisch denken en inschatten wat de ander gaat doen. Een verrassingselement is het antwoord en dat werd de Slag bij Midway. Een aanval die vooral steunde op gedreven piloten, zoals Dick Best (Skrein) en Wade McClusky (Evans).

Wie naar Midway gaat, krijgt gelijk een stukje geschiedenis voorgeschoteld. Regisseur Emmerich heeft nauwgezet Pearl Harbor en Midway verfilmd met alle personen die een rol speelden. Stoere mannen, onverschrokken bezig voor volk en vaderland waarbij kameraadschap hoog in het vaandel staat. De hoofdrolspelers zijn dan ook uitstekend gecast voor deze rollen; elke keer dat Ed Skrein als Dick Best aan de stuurknuppel zat vonden wij als kijkers het puntje van de bioscoopstoel. Het is eng te constateren dat de gekte van oorlogvoering zo mooi verfilmd kan worden.

Ook emotie
Sterke rollen dus en waanzinnig beeldmateriaal tot in details uitgewerkt. De actiescènes zijn in de montage goed afgewisseld met de achtergrondverhalen van de personages. Onderlinge dialogen, de gezinnen en het kantoorpersoneel zoals de kryptonanalisten, die zo belangrijk waren voor het hele plan. Er zijn mensen die het overleven, maar er waren ook doden te betreuren. Het stukje emotie krijgt ook ruimte in de film. De gevarieerdheid houdt de kijker betrokken bij de film.

Een stukje echte geschiedenis en dat betekent dat de mensen hebben bestaan. In de aftiteling zien we hun foto met een tekst over hun persoonlijke omstandigheden in en na deze oorlog. Van begin tot het eind een boeiende, leerzame film, die je bij de kladden grijpt en meesleurt in de historie. Een aanrader om te gaan zien!

Regie: Roland Emmerich
Met: Ed Skrein, Patrick Wilson, Luke Evans, Mandy Moore, Woody Harrelson, Dennis Quaid
Kijkwijzer: 12 jaar

2 REACTIES

  1. Ben niet zo van de oorlogsfilms, zoals jij het beschrijft lijkt het mij een goede film,

Comments are closed.