Naar het mbo: zó kies je de goede opleiding

0

Den Helder – Als het laatste jaar van het voortgezet onderwijs in zicht is, is het moment daar om een vervolgopleiding te kiezen. Hoe kun je je daar het beste op voorbereiden? Want sommigen weten precies wat ze willen worden, maar de meeste eigenlijk niet. En dat is ook niet erg, stellen de medewerkers van het ROC Loopbaancentrum.

Het idee dat je een opleiding voor de rest van je leven kiest, kan verlammend werken. Kijk daarom eerst eens naar wat je nu leuk lijkt, waar je aanleg voor hebt en waar je de komende jaren voor wilt leren of waar je werk in kunt vinden, zegt studentadviseur Marianne Grit. “We leven niet meer in een maatschappij waar je een baan kiest voor het leven. Dus maak het weer wat kleiner voor jezelf. Waar zie je jezelf de komende jaren wel werken?”

Uit onderzoek blijkt dat de studiekeuze vaak wordt gemaakt in samenspraak met de ouders. “Wees je daarvan bewust als ouder”, vertelt Marianne Grit. “Kijk niet alleen naar wat je kind leuk vindt, maar ga ook eerlijk in gesprek over waar je kind wel of niet goed in is. En let ook goed op de toelatingsvoorwaarden om teleurstelling te voorkomen.” Heb je eenmaal de open avond of een ander voorlichtingsmoment bezocht? Praat samen over de voor- en nadelen van een opleiding.

Zo weet je wat je wilt
Blijf je twijfelen of weet je het echt niet? Je komt er maar op één manier achter of een vak bij je past: door het te doen. Studentadviseurs adviseren daarom om zelf alvast in de praktijk ervaring op te doen. “Vraag een kennis of je een dagje mee mag lopen, regel vrijwilligerswerk, zoek een bijbaan in het vakgebied. Zo krijg je echt inzicht in wat een vak of opleiding inhoudt en of dat wel echt bij jou past.” Bestuursvoorzitter Aad de Wit voegt toe: “We hebben een ruim aanbod en kunnen alle jongeren uit de regio iets bieden. We ondersteunen onze studenten in het zoeken naar de juiste opleiding door een eerlijke intake te houden en ook eerlijk te zijn als iets niet lijkt te gaan werken. We willen dat de studenten die bij ons studeren ook daadwerkelijk op hun plek zitten.”

Eenmaal op het ROC kun je met twijfels en vragen terecht bij het Loopbaancentrum. De studentadviseurs bespreken de ‘studie- en beroepskeuze’ met studenten, legt Gerbrich Leegwater, hoofd Loopbaancentrum, uit. “Er zijn studenten die twijfelen in hun eerste jaar en bevestiging zoeken. En studenten die er na een jaar achter komen dat de opleiding niet is wat ze willen. Dan bespreken we wat iemand wel wil en kan. Ben je bijvoorbeeld sociaal niet sterk, dan kan een opleiding in de zorg je zwaar vallen. We helpen zo iemand door samen opleidingen te bespreken die beter passen bij diens persoonlijkheid. Soms kunnen studenten een paar dagen meelopen bij een andere opleiding. Zodat ze daarna tevreden een nieuwe opleiding kunnen kiezen of in kunnen stromen.” Naast het voeren van studie- en beroepskeuzegesprekken zijn de studentadviseurs van het Loopbaancentrum gespecialiseerd in ondersteuning bieden bij vragen over de opleiding, persoonlijke problemen, leerproblemen of stageproblemen.

Kom in gesprek
De open avond bezoeken is dus een goed idee. Kom in gesprek, stel specifieke vragen aan docenten en studenten, kijk ook eens bij een opleiding waar je met jouw eigenschappen goed bij zou passen en ervaar de sfeer. Ook de medewerkers van het Loopbaancentrum zijn er om al je vragen aan te stellen. De open avond is op 28 november op alle locaties. Kijk ook op www.rockopnh.nl/openavond/