Nieuwe klok voor jubilerende duikvereniging

0

Den Helder – De leden van duikvereniging de Aquanauten hielden zaterdag in zwembad Het Heersdiep een receptie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging. Voorzitter Age de Jong verwelkomde leden en oud-leden met hun partners. Ook een hartelijk welkom aan de wethouder, Peter de Vrij, van openbare ruimte en sport.

Heel 2019 staat in het teken van het jubileum en voorzitter De Jong bedankte de mensen die in de feestcommissie verschillende activiteiten hebben georganiseerd. Tiny Govers voor de creatieve wijze waarop zij de jubileumtrainingen met bijbehorende prijzen regelde. Saskia Awater, Frank Groot, Jelle Wieling en Jennifer de Visser organiseerden verschillende evenementen, leverden T-shirts en hoodies met een nieuw Aquanauten embleem. Ook is veel tijd gestoken in een fotoboek, dat een mooi beeld geeft van 50 jaar Aquanauten.

Jelle Wieling is lid van het eerste uur en een belangrijke steun voor de vereniging. Hij memoreerde over het begin van de vereniging. Duiken werd beroepsmatig al gedaan, maar voor de sport was nog niet echt een markt. Vooral de apparatuur van de begintijd was niet makkelijk. De Aquanauten heeft als vereniging van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) veel sportduikers opgeleid. In die jaren is er getraind in onder meer zwembad De Schots, het Marine Zwembad en het huidige Het Heersdiep, waar nu ook de unieke duiktoren van negen meter diepte beschikbaar is.

Nieuwe klok
Namens het college kwam Wethouder Peter de Vrij de vereniging feliciteren met het jubileum en bood een nieuwe klok aan voor het gebouw Atlantis, dat als clublokaal gebruikt wordt. Hij moest wel bekennen dat hij zelf in het water niet verder gaat dan een beetje aan het oppervlak rondzwemmen. Bedrijfsmanager van zwembad Het Heersdiep, Martien van Veen, feliciteerde de vereniging en sprak van over de fijne samenwerking die wat hem betreft nog lang wordt voortgezet.

Door Saskia Awater en Jelle Wieling is hard gewerkt aan een fotoboek over 50 jaar Aquanauten. Hierin is een mooi overzicht gemaakt van de rijke geschiedenis van de club. Duikopleidingen, buitenlandse reizen, binnenlandse duikweekenden, bootduiken, hulp bij evenementen, schoonmaakacties en natuurlijk de nodige feesten en onderwaterhockey toernooien worden in het boek uit de vergetelheid getrokken. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan het oudste lid, Wietze Hoogeveen.

De 50-jarige club bestaat uit 73 leden waarvan de familie Awater en Sweere al met de derde generatie deelnemen. Tijdens de receptie konden de huidige leden en oud-leden onder het genot van een drankje weer even oude koeien uit de sloot halen. Met veel belangstelling werd ook gekeken naar de tv-schermen met een collage van oude foto’s.