Samenwerking ROC en Marine leidt tot nieuwe opleiding

0

Den Helder – Het ROC Kop van Noord-Holland en de Koninklijke Marine bieden samen de nieuwe opleiding “Algemeen Militair Verpleegkundige” (AMV) aan. Via deze opleiding kunnen studenten in principe na vier jaar aan de slag bij de Koninklijke Marine.

Studenten beginnen met de BOL-opleiding verpleegkundige op het ROC Kop van Noord-Holland. Deze volgen ze de eerste twee jaar regulier. Aan het eind van het tweede jaar kunnen ze zich, na het bezoeken van de informatieavond, aanmelden via de Koninklijke Marine om in aanmerking te komen voor een plek in de opleiding. Door de Koninklijke Marine worden ze medisch, psychologisch en sportief gekeurd.

Degene die worden aangenomen zijn dan reservist bij de marine. Vanaf het derde leerjaar krijgen de studenten niet alleen verpleegkundige vakken, maar ook een aantal extra militaire vakken. Ze zullen regelmatig op de marinebasis scholingen of oefeningen te volgen. In het derde leerjaar zijn ze nog nog een BOL-student en worden stages gelopen via het ROC. In het vierde leerjaar wordt het een BBL-opleiding met vier dagen stage en één dag school. Op die manier zijn studenten na vier jaar niet alleen verpleegkundige, maar, bij gebleken geschiktheid, ook Algemeen Militair Verpleegkundige.

Extra
Een extra bijkomstigheid is dat de Koninklijke Marine dan het derde en vierde jaar het schoolgeld betaalt. Na het behalen van het diploma krijgen de studenten nog één keuring. Als ze die halen worden ze in plaats van reservist, actief dienend militair. Daarna kunnen ze aan het werk als AMV. Omdat ze het diploma MBO Verpleegkundige halen en de certificaten AMV, kunnen ze ook gewoon als verpleegkundige aan de slag.