Sinterklaas feestelijk onthaald in Den Helder

11

Den Helder – Sinterklaas is weer in het land en natuurlijk maakte hij zaterdag grote haast om zo snel mogelijk in Den Helder te arriveren. Aan het eind van de ochtend kwam de boot met Sint, pieten en pakjes aan op Willemsoord. Een flinke menigte stond hem op te wachten, zingend en enthousiast.

Ook burgemeester Jeroen Nobel was aanwezig en mocht de Sint namens heel Den Helder welkom heten. Nadat Sinterklaas voet aan wal had gezet begon, na de officiële ontvangst, de wandeling door de binnenstad. Handen schudden, tekeningen in ontvangst nemen, Pieten die strooigoed uitdeelden, het was een groot feest.

De komende weken is de Sint ook regelmatig in het speciale Sinterklaashuis te vinden en volgende week zaterdag is de intocht in Julianadorp.

11 REACTIES

 1. geslaagde intocht, leuk om te zien zo, ook mooi om te zien dat de Pieten zijn zoals ze horen te zijn

 2. Ik hoop dat zwarte piet gewoon zwart blijft en ben die hele discussie en gedoe vreselijk zat. Mocht sint of zwarte piet langzaam veranderen vind ik dit prima. Maar niet zoals het nu gaat met dat geforceerde gedoe van een klein groepje figuren die over alles wat te klagen hebben. Is het niet zwarte piet, dan wel de gouden eeuw of wat dan ook. Wij zijn in ieder geval blij dat de intocht in den helder een gezellig feest is.

  • Langzaam aan? De discussie is al bezig vanaf 2011 Theo. Het is hoog tijd om Zwarte Piet helemaal te verbannen.

   Racisme is geen mening.

 3. Overigens wat mij zeer bevreemd dat juist een aantal Amerikaanse prominenten het zwarte Piet gebeuren (schminken) ontoelaatbaar vinden. Afgezien dat zij zich niet echt verdiepen in het eigenlijke Sinterklaasverhaal en de toegevoegde Pieten zijn zij kennelijk niet op de hoogte dat de minstrelsshows op tv en grammofoonplaat in de vorige eeuw en de grootste filmacteur en zanger Al Jolson door blank en zwart Amerika zeer gewaardeerd werd en uitermate populair was mede dankzij ook het geschminkte uiterlijk. Het schminken in een zwart uiterlijk voor de viering van het Sinterklaasfeest te vergelijken met racisme is klinkklare onzin. Dat begrepen ook de miljoenen blanke en zwarte Amerikanen die destijds genoten van de zwart geschminkte minstrels die met prachtige evergreens geen aanstoot gaven. In Nederland verzorgen de Zwarte Pieten een ander soort amusement en delen met gulle hand lekkernijen uit.

  • zijn gewoon aandachtsgeile schreeuwers die dit alleen lopen te roepen om er van willen profiteren om mee vooruit te komen en hebben verder geen flauw benul waar het over gaat en weten niet eens waar Nederland ergens ligt op de aardbol…..

 4. Het is echt stuitend dat een man, zichzelf noemend historicus nog wel, hier beweerd dat minstrelshows met blackface werden gewaardeerd door de zwarte bevolking, terwijl ze tegelijkertijd nog werden gelynched door oa. de KKK. Beter lezen meneer vermooten, vele artikelen en boeken en films aan gewijd, maar als er geen eq maar egoisme en hoogmoed in een mens zit blijft het praten tegen een radicale die niet en nooit wil toegeven om een medemens een kleine hand toe te reiken zodat het feest wel voor iedereen prettig is. Hier één artikel van de 1000en http://www.theguardian.com/world/2019/apr/01/reasserting-white-power-behind-the-psychosis-that-gave-rise-to-blackface

Comments are closed.