Suns laten zich niet verrassen door Aris Leeuwarden

0

Den Helder – De Den Helder Suns hebben zaterdagavond in een goedgevulde sporthal Sportlaan hun derde overwinning dit seizoen geboekt. Tegen Aris uit Leeuwarden werd het uiteindelijk 74-63 in het voordeel van de Helderse basketballers.

Het was Nino Gorissen die namens de Suns de eerste twee punten op het scorebord zette. Voor Aris verzuimde Torben Tonjann die score te openen vanaf de vrije worplijn. Ook bij de Suns liep het zeker niet soepel in de beginfase. Je zou bijna kunnen stellen dat er met een kleinere ring werd gespeeld. Bij 5-6 had Aris de leiding en had de later topscorer Samuel Idowu de volledige Friese productie achter zijn naam staan.

Thibault Vanderheagen zorgde met een driepunter dat de Suns weer aan de leiding kwamen: 8-6. Dit was echter van korte duur, want via 10-13 was het Tijme van Dijk die vanachter de driepuntslijn 10-16 noteerde. Met een “behind the back” pass van Gorissen maakte Golan MIchaeli 15-18. Namens Aris was het andermaal van Dijk die de eindstand van de eerste tien minuten in het voordeel van Aris bepaalde: 15-20.

Voorsprong
Yarick Brussen opende in kwart twee, Van Dijk zette Aris met een driepunter op 17-23. Josh Williams bracht de Suns op een punt met vijf punten op rij: 22-23. Time-out voor Aris. Deze haalde niet zo heel veel uit, want het was wederom Williams met een steal en score die de Suns deze keer op voorsprong zette: 24-23, Hierna gaven de mannen de voorsprong ook niet meer uit handen. De tot nu toe productieve Van Dijk incasseerde zijn derde persoonlijke fout en Williams voegde een driepunter aan zijn totaalscore toe: 33-27. De Suns sloten het tweede kwart winnend (24-10) af bij 39-30.

In kwart drie werd definitief het verschil gemaakt en lieten beiden teams leuk basketbal zien. Met 27 punten tegen 20 nemen de Suns een 16 punten voorsprong mee naar het laatste en vierde kwart: 66-50. De laatste tien minuten werden voor Den Helder geopend door Micheal Miller. Aris vluchtte direct in een time-out, echter de Friese coach Ferried Naciri wist daarmee niet direct iets te forceren. Na drie minuten stond het 70-53 en had er nog weinig attractief basketbal plaatsgevonden. Hierna wisten de bezoekers uit Friesland te naderen tot 72-61. Tijd voor Peter van Noord om orde op zaken te stellen in een time-out.

Een debacle als vorig seizoen tegen Aris (dik twintig punten voor in het laatste kwart en met een punt verliezen) moest worden voorkomen. Het was geen best kwart voor de Suns. Met slechts acht punten sluiten ze de wedstrijd af als Idowu namens Leeuwarden met twee vrije worpen de eindstand op het bord zette: 74-63. Hiermee schrijven de Suns hun derde overwinning in zeven wedstrijden bij.