Suns overtuigen pas in vierde kwart

0

Den Helder – De Den Helder Suns hebben zaterdagavond in sporthal Sportlaan pas laat in de wedstrijd de overwinning naar zich toe weten te trekken. Tegenstander BAL uit Weert gaf zich zeker niet gemakkelijk gewonnen, maar trok na een sterk vierde kwart van de Suns aan het kortste eind: 72-67.

Met een block en score was het Josh Williams die namens de Suns de eerste score liet noteren. Roel Aarts noteerde met een vrije worp het eerste punt voor Weert. Na twee minuten hadden de Suns een comfortabele 7-1 voorsprong. De nieuwe Helderse Yank maakte er met zijn enige score 9-3 van. Met een driepunter van Elay Wirjo en een score van Sander Hollanders kwam Weert op een punt (9-8) en was de Helderse voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. Toen Weert ook nog op voorsprong wist te komen, was dat reden voor coach Van Noord voor een time-out.

Yarick Brussen dunkte de Suns halverwege het eerste kwart naar 11-12, de restende tijd bleef het stuivertje wisselen en zo eindigden de eerste tien minuten met een minimale voorsprong voor de Suns: 16-15. Het tweede kwart kende een rommelig begin. Het was Weert dat na tweeëneenhalve minuut de eerste score noteerde. Micheal Miller en Thibault Vanderheagen dunkten de Suns weer aan de goede kant van de score. Hollanders maakte er namens de Limburgers 22-20 van. Het ontbrak Weert aan scherpte en daar maakten de Helderse basketballers, met Vanderheagen als voortrekker, dankbaar gebruik van. Met een ruststand van 36-28 leek er geen vuiltje aan de lucht.

Na de pauze
Miller bracht na de pauze de Suns op tien punten en daarmee was de grootste voorsprong in Helders voordeel een feit. Beiden teams hadden echter nog niet de zaakjes op orde, waardoor de wedstrijd erg rommelig bleef ogen. Williams noteerde met een driepunter 42-37. Met nog vijf minuten te spelen in kwart drie wist Weert met een steal en daarbij een score van Roel van Overbeek te naderen tot op drie punten: 42-39. Het was voldoende voor de Limburgers om terug te keren in de wedstrijd. Met twee vrije worpen van Ivan Simic eindigde kwart drie in het voordeel van de bezoekers, 46-50. Werk aan de winkel voor de thuisploeg!

Pas in het laatste kwart werd het echt een wedstrijd. Binnen een minuut pakten de Suns weer de leiding (score Miller en driepunter Boyd van de Vuurst de Vries). Reden voor coach Varavic om in een time-out de lijnen opnieuw uit te zetten. De hele zaal stond op toen de scheidsrechters verzuimden te fluiten voor een niet te missen fout op Brussen. Mede hierdoor kwam Weert op 51-52. Met nog zo’n vijf minuten te gaan was het verschil, met een mooie actie van Nino Gorrissen op Brussen, nog altijd éen: 61-62. Weert scoorde en Gorrissen trok de stand gelijk (64-64). Er stonden nog minder dan drie minuten op het bord.

Spanning
Simic wist ook vanachter de driepuntlijn het netje te vinden, time-out Den Helder Suns. Met een rebound van Williams en een assist van Brussen op Miller was de spanning terug als laatstgenoemde 66-67 door de ring dunkte. Williams stal de bal en Gorrissen schoot driepunten raak. Time-out Weert, met nog een minuut speeltijd. Als Miller een belangrijke rebound uit de lucht plukt en een aanval later met een steal balbezit voor de Suns herovert, is het van Overbeek die aan de rem trekt. Hij werd beoordeeld met een onsportieve fout. Gorrisen verzilverde een vrije worp. Na een time-out mogen de Suns de bal innemen: Wat restte voor de Limburgers was het maken van een fout om de overwinning te forceren. Miller faalde niet vanaf de vrije worp lijn en zette de Suns definitief op winst: 72-67.

Coach van Noord: ”Zo’n vierde kwart tegen Weert is altijd spannend. We hebben in de slotfase goed aan beiden kanten van het veld weten te spelen. De kans om de wedstrijd tot een goed einde te brengen is dan een stuk groter.”

Topscorers:
Suns: Micheal Miller 19 – Nino Gorrissen en Yarick Brussen beiden 16
BAL: Ivan Simic 15 – Trey Burch Manning 12 – Elay Wirjo 11

Foto’s: DHFOTO