The Kill Team

1

Den Helder – De Tweede Wereldoorlog is decennialang de meest populaire periode geweest voor het genre oorlogsfilm (Schlinder’s List, Soldaat van Oranje). Daarna werd de Vietnamoorlog een inspiratiebron (Platoon, Apocalypse Now) en aangezien er helaas nog steeds oorlog wordt gevoerd komen we in het huidige tijdperk met de crisis in het Midden-Oosten. Green Zone en The Hurt Locker zijn films die ons wisten te raken en dat probeert Dan Krauss ook met zijn oorlogsdrama “The Kill Team”.

De Afghaanse stad Kandahar is in 2009 de thuisbasis van Andrew Briggman. Samen met zijn team zijn ze op zoek naar strijders, die voor doden hebben gezorgd onder de Amerikanen. Deze lieden kunnen overal verborgen zijn en zo kammen ze de dorpen één voor één uit. Sergeant Wallace (Kasim) probeert met vriendelijkheid, wave and smile, de inwoners te benaderen, maar moet dit ook met de dood bekopen. Hij wordt vervangen door Sergeant Deeks (Skarsgård).

Briggman wordt aangesteld als teamleider en de nieuwe Sergeant geeft aan ‘daadwerkelijk iets te willen gaan doen’. Over het overlijden van zijn voorganger is hij kort en krachtig: “emotioneel worden doe je maar ergens anders” en snel wordt duidelijk dat deze man over lijken gaat. Op patrouille heeft hij zijn eigen regels en onschuldige burgers zijn het slachtoffer. Als Briggman merkt dat er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen, raakt hij echter verstrikt in web van intriges. Het vertrouwen is weg en de loyaliteit van anderen ligt bij hun nieuwe leider. Hoe komt hij hieruit?

Psychologische oorlogsvoering
The Kill Team gaat als oorlogsfilm niet zozeer over de strijd tegen de Taliban in Afghanistan, maar is meer de psychologische oorlogvoering binnen het leger. Hoe mensen, in dit geval jonge jongens, gemanipuleerd kunnen worden en compleet van het pad afraken. Hoe je mensen tegen elkaar kunt uitspelen en over hun grenzen laat gaan. Dat maakt The Kill Team op indringende wijze duidelijk, zodat je de hele film met een onderbuikgevoel van spanning naar het scherm kijkt.

Andrew Briggman wordt gespeeld door Nat Wolff, een 24-jarige acteur en muzikant met een enorme staat van dienst. Hij is geknipt als de enigszins schuchtere militair. Zijn tegenspeler de Zweed Alexander Skarsgård is ook als kindacteur begonnen en na Zweden in andere landen aan de slag gegaan. Zijn spel is subtiel en toch uitermate sterk, hij zet de perfecte klootzak neer!

Indringend
Wie naar The Kill Team gaat met de verwachting duizend bommen en granaten over het scherm te zien vliegen komt bedrogen uit. Het is niet echt een film over de oorlog, maar een film die laat zien wat oorlog met de mens kan doen en waar de oorlog tussen de teamleden toe kan leiden. Indringend drama met sterk spel naar een waar gebeurd verhaal. Aanrader om te gaan zien.

Regie: Dan Krauss
Met: Nat Wolff, Alexander Skarsgård, Brian Marc, Adam Long, Jonathan Whitesell, Oliver Ritchie, Tunji Kasim, Osy Ikhile
Kijkwijzer: 16 jaar

1 REACTIE

Comments are closed.