Van het diepe Wad naar de hoogste vuurtoren

0

Den Helder heeft meer te bieden dan louter een doortocht richting Den Oever en Texel. Zo zijn er onder andere het Wad, overblijfselen van de oorlog en niet te vergeten een enorm hoge vuurtoren. Den Helder heeft veel te vertellen. 

Het voelt sompig, klei-achtig en sommigen vinden het smerig. Heel veel mensen vinden het echter fantastisch om te doen: wadlopen.

Je voeten worden niet alleen nat, maar zitten uiteindelijk onder de blubber, als je het al zo wilt noemen. Je gympen moet je goed aan je voeten vastsnoeren anders ben je ze kwijt. Het loopt zwaar, maar wat je er voor terugkrijgt is puur. Een fantastische blik op de natuur, het mooiste licht van Nederland en een zicht met een enorme reikwijdte.

Wadlopen vanuit het Balgzand
Wie meent dat dat louter vanuit Noord-Friesland en -Groningen of de Waddeneilanden kan, heeft het mis. Wadlopen kan ook vanuit het Balgzand bij Den Helder. Bij het Balgzand is een Natuur Informatiecentrum dat ’t Kuitje wordt genoemd. Van daaruit worden excursies gegeven aan belangstellenden, door vrijwilligers van de Waddenvereniging en Landschap Noord-Holland.

De Waddenexcursies kunnen al worden ervaren door kinderen vanaf groep 5. Van korte Waddentochten tot Vogelexcursies. Of een combinatie daarvan. Die excursies zijn mogelijk bij laag water.

Hoe het zit met de Atlantikwall in het Waddengebied
Wil je meer zien in Den Helder, dan is het aan te raden met de auto te komen. Dat kan ook gemakkelijk met een auto huren Den Helder. Dan kun je namelijk ook terecht bij bijvoorbeeld de Stelling Den Helder. Een linie uit de oorlog die is aangelegd om van het ene fort naar het andere te komen en de vijand tegen te houden. Dit bestaat al sinds 1900.

Betekent ook dat er verschillende forten zijn te bezoeken zoals Fort Westoever, waar een bierbrouwerij te bezoeken is, en Fort Oostoever. Er is ook het Atlantikwall centrum dat een beeld geeft over de oorlog. Een expositie belicht de positie van de Atlantikwall in het Waddengebied en verwijst naar de te bezoeken objecten in dit gebied.

Op 54 kilometer is het licht van De Lange Jaap te zien
Vergeet niet De Lange Jaap van dichtbij te bekijken, het symbool van Den Helder. De vuurtoren is het lichtbaken voor de omgeving. Nog altijd. De Lange Jaap is 63 meter hoog. In de Tweede Wereldoorlog werd de vuurtoren in wit met beige strepen geschilderd om niet op te vallen en het lenzenstelsel werd direct bij aanvang van de oorlog al gesloopt door de bezetter.

Het is zelfs een wonder dat de vuurtoren is blijven staan. Er waren plannen om de toren op te blazen met dynamiet. In 1945 werd er direct een noodlicht aangelegd en sinds 1949 is er een nieuw lenzenstelsel geplaatst waardoor het licht op 54 kilometer ver te zien is. De Lange Jaap heeft vier schitteringen per twintig seconden. De vuurtoren is de hoogste van Nederland. Je rijdt er gemakkelijk naartoe. Geen auto? Huur er dan gewoon eentje. Voor meer informatie daarover, klik hier.