VVN wijst op belang goede fietsverlichting

2

Den Helder – Veilig Verkeer Nederland is deze week begonnen met een actie om fietsers te attenderen op de noodzaak van een deugdelijke fietsverlichting. Een goede zichtbaarheid kan van levensbelang zijn, vooral tijdens de donkere dagen in november en december loopt het ongevallencijfer in ons land fors op.

Het zijn vooral fietsers en voetgangers die dan vaker slachtoffer worden van een verkeersongeval. In het kader van de landelijke fietsverlichtingscampagne reiken vrijwilligers van VVN in deze periode tevens noodverlichtingslampjes uit aan fietsers die onverlicht in het donker op pad zijn gegaan.

Gratis noodlampjes
Nu al fietsen veel kinderen naar school nog voordat de zon is opgekomen. Niet zonder gevaar en ook voor vrijwilligers van VVN-afdeling Den Helder een extra stimulans om tijdens de vroege ochtendspits gratis noodlampjes te verstrekken. Afgelopen week deden zij dit op verschillende plekken in Julianadorp en Den Helder waar dagelijks veel fietsverkeer langskomt.

Ook de komende week zullen zij deze actie voortzetten. Vanaf de tweede week in december zal de politie fietsverlichtingscontroles uitvoeren. Fietsers die dan nog zonder verlichting in het donker op de openbare weg worden gesignaleerd, zullen een bekeuring zeker niet ontlopen.

Reflectiemateriaal
Het is nog steeds treurig gesteld met de zichtbaarheid van heel veel verkeersdeelnemers en zorgelijk dat de gevaren van het rijden zonder deugdelijke fietsverlichting door de fietsers zelf, maar ook door de ouders van veel fietsende kinderen, nog steeds wordt veronachtzaamd. Het is belangrijk dat hiervoor extra aandacht is. De eigen kwetsbaarheid en gevaren waaraan men in het verkeer blootstaat worden heel vaak onderschat. Fietsers en voetgangers zouden hun zichtbaarheid nog kunnen vergroten door te zorgen voor reflecterende kleding. Fietsers zouden daarenboven extra reflectiemateriaal aan de voor- achter en zijkant van de fiets kunnen aanbrengen. Voor slechts enkele euro’s kan men in elke fietswinkel de benodigde materialen aanschaffen.

2 REACTIES

  1. doen ze goed, alleen vind ik het ook zeker een taak voor de ouders om te zorgen dat het kroost een goede verlichting voert

  2. Het is zeker waar. Levens gevaarlijk als je licht het niet doet, vooral op onverlichte wegen. Laatst was ik met de wielrenfiets aan het fietsen tot opeens een auto me bijna raakte. Zegt die gast, meloot doe je licht aan! Ik kijk naar me fiets en mijn licht stond gewoon aan. Dacht even wat een mafkees. Even later keek ik aandachtiger naar mijn fiets en toen bleek het lampje dus inderdaad een klein stukje scheef te staan waardoor de automobilist hem waarschijnlijk niet gezien heeft. Dit op hoge snelheid van ongeveer 35-40 km/u. Zorg dus niet alleen voor deugdelijke fietsverlichting maar ook dat het voor automobilisten te zien is! Wel zo handig

Comments are closed.