Ziekenhuis doet mee aan landelijke actiedag

5

Den Helder – Het wordt 20 november een bijzondere dag voor Nederland. Dan is namelijk de eerste landelijke ‘ziekenhuisstaking’ ooit. Meer dan de helft van alle ziekenhuizen sluit de deuren voor niet spoedeisende hulp. Ook het ziekenhuis in Den Helder doet mee.

Vakbond FNV houdt inmiddels online bij welke ziekenhuizen meestaken. De lijst staat op 75 en is groeiende. Binnen de Noordwest Ziekenhuisgroep doet niet alleen Den Helder mee aan de landelijke actiedag, ook de vestigingen in Schagen en Alkmaar zijn van de partij.

De stakingsdag wordt georganiseerd door de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt.

Zondagsdiensten
Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben sinds juli al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging van 5% voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bood in het laatste informele overleg een eenmalige (naar rato dienstverband) van bruto €1.000,- voor 2019, 4% op 1 jan 2020 en 4% op 1 jan 2021. Dat is een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8% over de looptijd van 34 maanden. Bovendien wil de NVZ verslechteringen doorvoeren zoals het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering; dit kost medewerkers tussen de 200 en 400 euro netto per jaar. Tevens willen zij de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100% naar 90%.

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland. De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019.

5 REACTIES

  1. Dat iemand opkomt voor zijn salaris , is tot daar aan toe. Maar hebben zij zich weleens afgevraagd , waar dat geld vandaan moet komen ? Bij u en bij mij , Het maakt de zorg hoe je het wend of keert duurder. De burger gaat dit in zijn geldbuidel voelen. Staken , en aktie voeren…. is uiteindelijk een sigaar uit eigen doos.

    • niet als de overheid de ogen eindelijk opent en eindelijk eens een ruggengraat kweekt en het extra bedrag van 4 miljard niet domweg aan Brussel geeft maar maar in eigen land besteedt dus aan de werknemers in de zorg, politie, leraren en dit soort hardwerkenden

  2. En waar ???? denk jij dat die vier miljard vandaan komen. Wat de overheid uit/weggeeft, is allemaal belastinggeld., op gebracht door u en mij .

    • vandaar dat ik liever heb dat “mijn geld” beter terecht komt ipv dit maar weg te smijten

      • Nou RB , daar mag je dan nu mee beginnen. De eerste zorgverzekeraar, heeft zijn zorg verzekering verhoogt met 111 euro per jaar .

Comments are closed.